RUSIJA KORISTILA SVAKU PRILIKU DA ODRŽI GLOBALNU RAVNOTEŽU Zaharova: "LJudski život za Zapad nije prava vrednost"

Novosti onlajn

18. 05. 2022. u 12:12

MARIJA Zaharova je istakla da je Rusija bukvalno koristila svaku priliku da održi globalnu ravnotežu koja je postignuta kao rezultat Drugog svetskog rata.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Bili smo spremni i na kompromise, i na traženje dodirnih tačaka, i na bilo kakve pregovore. Do poslednjeg trenutka smo pokazivali izuzetno strpljenje. Uostalom, sve se to dešavalo u pozadini uvođenja sankcija, njihovog godišnjeg produženja, beskrajnog pogrdnog odnosa prema našoj istoriji, našem razvoju, našim interesima...
I pored toga što se punih osam godina na našim granicama dešavao monstruozni masakr tokom kojeg je, na predlog i uz puno pokroviteljstvo Zapada, kijevski režim ubijao svoje građane i jednostavno ih tretirao u skladu sa svojim željama i stremljenjima da sačuva samo ono što je njemu važno - rekla je Zaharova.

"Zapad prešao i svoje crvene linije"

- Stvar je u tome da je Zapad prešao i svoje crvene linije. Uostalom, sve te uzvišene izjave o ciljevima i namerama koje su date pogažene su od samog Zapada. I sloboda govora, i međunarodno pravo, i demokratija, i sloboda uopšte, kao najviše vrednosti. Sve je to samo pogaženo, sve su to sami precrtali. Istorija poslednjih 15-20 godina nam daje ogroman broj primera - kaže Zaharova.

- Primeri okupacije, agresije, bombardovanja zemalja na raznim kontinentima pokazuju da za Zapad ljudski život nije bio prava vrednost. Slično je i sa slobodom govora, što potvrđuju brojne činjenice o blokadi medija, hapšenjima novinara, a ponekad i pokušajima ubistva - dodala je ona.

Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova skrenula je pažnju i na primere aktiviranja kriza od strane Zapada zarad sopstvene konjunkture ili stvaranja kriznih situacija u kojima one čak i potencijalno nisu postojale.

- Sve ovo ukazuje na to da je sve što je Zapad sebi postavio kao svoje crvene linije i svoje granice, odavno pređeno i pogaženo - rekla je Zaharova.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pogledajte više