FORIN POLISI: Većina zemalja ne želi da se suprodstavi Rusiji jer su nezadovoljne defektnom demokratijom SAD

M.Đorđević

15. 05. 2022. u 07:45

VEĆINA zemalja je odbila da se pridruži Sjedinjenim Državama i suprotstavi Rusiji, jer su nezadovoljne „defektnom demokratijom“ SAD, naveo je analitčar Majkl Hirš za Forin polisi.

Foto: Tanjug/AP Photo

Tako je autor članka reagovao na samit Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) održan u Vašingtonu, tokom kojeg su lideri bloka izrazili neutralnost po ukrajinskom pitanju.

- U očima većine sveta, Sjedinjene Države su teško obolela demokratija koja prvo mora da se izleči, kaže se u članku.

On je primetio da pokušaj Vašingtona da sukob u Ukrajini predstavi kao „bitku demokratije protiv autokratije“ nije uspeo.

Malezijski premijer Ismail Sabri Jakob je 14. maja, nakon samita SAD-ASEAN, rekao da bi administracija Vašingtona trebalo da bude doslednija u rešavanju akutnih globalnih sukoba.

Istovremeno, Sabri Jakob je pozvao Belu kuću da ne odustaje od pokušaja smanjenja tenzija između Rusije i Ukrajine .

Ranije tog dana u Vašingtonu je održan sastanak predstavnika Sjedinjenih Država i Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN). Učesnici samita naglasili su važnost trenutnog prekida neprijateljstava u Ukrajini. 

Takođe, SAD i ASEAN su izrazili podršku naporima generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, usmerenim na pronalaženje mirnog rešenja situacije.

BONUS VIDEO: POSLEDICE ŽESTOKIH BORBI: Pogledajte kako izgleda razoreni grad Popasnaja

Pogledajte više