MAKRON NIJE TRAŽIO USTUPKE OD ZELENSKOG: Jelisejska palata demantovala ukrajinskog predsednika - sve počelo od intervjua na televiziji "RAI"

G. Čvorović/Od stalnog dopisnika: PARIZ

13. 05. 2022. u 16:13

JELISEJSKA palata je juče demontovala navode ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je francuski predsednik Makron, navodno, zatražio od njega da učini ustupke da bi se našao izlaz iz rata u ovoj zemlji.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

- Predsednik Republike nikada nije razgovarao sa Vladimirom Putinom bez saglasnosti sa predsednikom Zelenskim i nikada nije tražio ustupke od predsednika Zelenskog – odgovorila je Jelisejska palata najgledanijoj francuskoj informativnoj televiziji BFM.

Sve je krenulo od intervjua Zelenskog italijanskoj televiziji RAI gde je, na osnovu onoga što prenose ukrajinski mediji, ukrajinski predsednik, na ukrajinskom jeziku, rekao da ga je Makron savetovao da učini ustupke da bi se našlo rešenje. Navodno je obavljen telefonski razgovor između dvojice predsednika u kojema je Makron želeo da zna dokle je Zelenski spreman da ide u eventualnim koncesijama prema Moskvi.

- Nismo spremni da gubimo teritoriju da bismo spasili nepšto za nekoga – odgovorio je Zelenski tim povodom, uz poruku da "nema nameru da traži izlaz za Putina."

Jelisejska palata, međutim, to demantuje.

- Predsednik je uvek govorio da je na Ukrajincima da utvrde uslove njihovih pregovora sa Rusima – istakli su u francuskoj predsedničkoj palati.

U Parizu naglašavaju da je Zapad uvek bio da stanovništu da Ukrajina treba da brani svoj suverenitet.

BONUS VIDEO: 

POSLEDICE ŽESTOKIH BORBI: Pogledajte kako izgleda razoreni grad Popasnaja

Pogledajte više