RUSIJA IMA ODGOVOR NA SANKCIJE EU: Moskva želi kontrolu nad izvorima gasa iz kojih Evropa planira snabdevanje

Novosti online 13. 05. 2022. u 09:47

RUSIJA namerava da zadrži status „kralja gasa“ u slučaju smanjenja direktnih isporuka gasa Evropi kontrolom alternativnih izvora uvoza gasa, navodi se u članku kolumniste Abdela Hakima el-Ruvejda za agenciju NunPost .

Foto EPA

- Pored minimiziranja štete od uvođenja antiruskih sankcija, Rusi žele da zadrže status „kralja gasa“, smatra Hakim el-Ruvejda. Tako će Rusija ili ostati glavni snabdevač energentima za Evropu, ili preuzeti kontrolu nad bilo kojim projektom koji smatra alternativom ruskom gasu.

Kao argument on navodi podatke o zainteresovanosti Moskve za ulaganje u najduži svetski podvodni gasovod „Nigerija-Maroko“, koji Evropska unija smatra alternativom snabdevanju iz Ruske Federacije.

To će omogućiti Rusiji da primeni svoje kolosalno iskustvo u takvim projektima i proširi svoj uticaj u Africi, navodi se u članku.

Evropska komisija se sprema da usvoji plan u slučaju oštrog prekida isporuke gasa Evropi iz Rusije, koji predviđa obavezu zemalja koje imaju plavo gorivo da ga dele sa onima koji nemaju.

Dokument predviđa da zemlje koje imaju alternativne izvore snabdevanja, uključujući Španiju, preusmere deo svog gasa u zemlje koje nemaju takve izvore.

Pored toga, očekuje se uvođenje racionalizacije potrošnje energije kako kompanije iz zemalja koje imaju manje problema sa energijom ne bi dobile konkurentsku prednost u odnosu na preduzeća iz zemalja sa više problema u ovoj oblasti.

BONUS VIDEO: AVIONI NADLEĆU MOSKVU: Piloti ruskih akrogrupa i vazdušnih snaga vežbaju za paradu

Pogledajte više