BRITANSKI OFICIRI KOMANDUJU UKRAJINSKOM VOJSKOM: Neprekidno blizu linije fronta, izdaju naređenja i prave strategiju

M.Đorđević

13. 05. 2022. u 08:37

Britanski aktivni rezervni oficiri i dalje su iz senke redovno uključeni u komandovanje ukrajinskom vojskom na liniji fronta, rekli su ruski bezbednosni zvaničnici, pozivajući se na izvore u Oružanim snagama Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

- Od početka naše specijalne operacije, britanski oficiri neprekidno rade u blizini linije fronta, obilaze ukrajinska komandna mesta u najopasnijim pravcima i prilagođavaju dejstva komande Oružanih snaga Ukrajine. Tako su, na primer, u Zaporožju od kraja aprila do 6. maja ovi oficiri stalno prelazili sa jednog komandnog mesta na drugo, nedaleko od linije fronta. Iz Zagradovke, na lokaciju 60. odvojenog pešadijskog bataljona komandne rezerve. Oružanih snaga Ukrajine, u Aleksandrovku, rekao je izvor za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, pored direktne kontrole ukrajinskih trupa i koordinacije akcija Oružanih snaga Ukrajine, Britanci „koriste sve obaveštajne podatke NATO-a i brzo reaguju, što im je pomoglo da organizuju odbranu koristeći bataljonske taktičke grupe u posebnim rejonima.

Službenik ruskih snaga bezbednosti je takođe rekao da je jedan od formalnih rezultata aktivnosti radne grupe britanskih oficira sastavljanje mapa operativne situacije na ukrajinskom frontu za javnu distribuciju pod „krovom“ američkog Instituta za proučavanje rata, sa sedištem u Vašingtonu.

Podsetimo, ruske snage bezbednosti su, pozivajući se na izvore u Oružanim snagama Ukrajine, izvestile da su i pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini britanski oficiri već radili u ukrajinskom štabu u Kramatorsku.

Postojale su i informacije da su ukrajinske desantne snage, koje su pokušale da se iskrcaju na Zmijsko ostrvo, uključivale bivše oficire oružanih snaga Sjedinjenih Država i Britanije. Ukrajinske oružane snage pretrpele su katastrofalne gubitke u pokušaju da povrate ostrvo.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE SNIMKE RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE: Helikopteri u akciji u Ukrajini

Pogledajte više