JURIŠ NA NARODNE KUHINJE U NEMAČKOJ: Potrebe rastu, a pri kraju zalihe hrane u najvećoj ekonomiji EU

D. D. S. 12. 05. 2022. u 12:45

NARODNE kuhinje u Nemačkoj su tražene kao nikad ranije. No, problem je što su zalihe hrane pri kraju, nema pomoći u novcu, malo je ljudi koji se dobrovoljno angažuju, dok su, s druge strane, korona, izbeglice i inflacija dovele do toga da porodice zapadaju u probleme. Nemaju dovoljno novca da pokriju sopstvene potrebe ili su izgubili posao. Mnogi ne mogu da izađu na kraj sa rastom cena.

Foto: Z.R.

Inflacija je, kako prenosi nemački Dojče vele, trenutno oko sedam odsto. Tako visok rast cena u Nemačkoj nije zabeležen decenijama. Sve poskupljuje, a to posebno teško pogađa siromašne. Volontera koji pomažu u Narodnoj kuhinji je, međutim, sve manje, jer su mnogi odustali zbog korone i nisu se vratili.

Siromašnim se u Nemačkoj smatra onaj čiji je prihod manji od 60 odsto prosečne neto plate, a u Nemačkoj je takvih oko 13 miliona. U narodne kuhinje dolaze nezaposleni, penzioneri, samohrane majke i očevi, izbeglice, a od ruske agresije na Ukrajinu i izbeglice iz te zemlje.

U Nemačkoj ima oko 950 narodnih kuhinja koje se finansiraju donacijama u novcu, hrani i drugim potrepštinama. Od države ne dobijaju pomoć. Pomažu im i veliki trgovački lanci koji poklanjaju višak hrane ili hranu s malim estetskim greškama, koja bi inače završila u kanti za smeće.

Pogledajte više