FRANCUSKA UKINULA JOŠ JEDNU KOVID MERU: Od ponedeljka bez maske u javnom prevozu

G. Čvorović

12. 05. 2022. u 00:25

NOŠENjE maske u javnom prevozu u Francuskoj više neće biti obavezno od ponedeljka, 16. maja, saopštio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

Foto AP

Ipak, iako neće biti obavezne, maske će ostati preporučene kao vid borbe protiv virusa korona.

Ova nova odluka se uklapa u globalnu strategiju progresivnog ukidanja mera za zaustavljanje epidemije. Reč je o jednoj od poslednjih mera koje su na snazi u borbi protiv kovida 19.

- To će omogućiti da se malo prodiše, tim pre što temperature rastu u zemlji – poručio je Veran.

Od 14. marta ove godine, maska je ukinuta u najvećem broju zatvorenih prostora, s tim što je ostala obavezna u autobusima, vozovima i drugim vidovima javnog transporta. Sada se i to ukida.

Preostali mali broj mera će ostati na snazi, kao što je, na primer, obavezno nošenje maske u bolnicama i staračkim domovima gde je potrebna i sanitarna propusnica. Ministar je objasnio da je to učinjeno zbog toga da se ne bi dovodile u opasnost bolesne i stare osobe.

Takođe, zadržana je i obaveza vakcinisanja za zdravstvene radnike. Zdravstvene vlasti će o ovoj temi dati mišljenje za nekoliko sedmica.

U Francuskoj je pandemija u padu i trenutno se beleži oko 40.000 zaraženih dnevno, u zemlji sa 67 miliona stanovnika.

Ministar Veran je poručio da građani Francuske mogu da očekuju poboljšanje epidemiološke situacije tokom sledećih nedelja i meseci, ali i dodao da se još nije izašlo iz epidemije.

BONUS VIDEO - PARADA ZA DAN POBEDE: Ruske oklopne jedinice pripremaju se za defile na ulicama Moskve

 
Pogledajte više