DIREKTOR CIA VILIJAM BERNS: Putin ne može sebi da dozvoli da izgubi rat, stav Rusije neće zaustaviti širenje NATO

Novosti online 07. 05. 2022. u 22:39

DIREKTOR američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin mnogo uložio u drugu fazu rata u Ukrajini i ocenio da Putin veruje da je intenziviranje vojnog sukoba najbolji put ka napredovanju.

Foto: Profimedia/Vikipedija

Berns je upozorio da upravo takav način razmišljanja čini drugu fazu ofanzive najmanje podjednako rizičnom, a možda i rizičnijom, od prve faze sukoba, prenosi Si-En-En.

On je rekao i da, tokom druge faze, ne bi trebalo potceniti rizik od eskalacije rata u nuklearni sukob iako, kako je naveo, američka obaveštajna zajednica "ne vidi u ovom trenutku praktične dokaze da Rusija planira raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja".

Direktor CIA je na događaju koji je organizovao Fajnenšal tajms u Vašingtonu rekao da Putinovo "stanje uma" trenutno takvo da on ne veruje da može sebi da dozvoli da izgubi u ratu, preneo je Rojters.

- Verujem da je sada ubeđen da će mu intenziviranje omogućiti da napreduje, naveo je Berns.

SAD i njihovi saveznici trebalo bi da ozbiljno shvate ruske tvrdnje protiv širenja NATO-a, ali one nisu odvraćanje od toga da se Finska i Švedska eventualno pridruže alijansi, rekao je Berns, prenosi RIA Novosti.

-Trebalo bi ozbiljno da shvatimo pitanja koja Putin pokreće, ali ništa od toga neće zaustaviti proširenje NATO u slučaju da Finska i Švedska krenu putem pridruživanja, rekao je Berns tokom panel diskusije.

Šef CIA je istakao da na kraju odluka o mogućem ulasku ovih zemalja u NATO ostaje na Helsinkiju i Stokholmu, kao i na zemljama alijanse.

Berns je rekao da smatra da su nedavna curenja u javnost vesti o razmeni američkih obaveštajnih podataka sa Ukrajinom „neodgovorna i rizična“.

- Apsolutno se slažem da je to neodgovorno. Veoma je rizično. Opasno je kada ljudi previše pričaju, bilo da je to curenje informacija u privatnom razgovoru ili javnoj diskusiji o konkretnim pitanjima vezanim za obaveštajne poslove, rekao je 

Berns je dodao da bi bila velika greška potceniti mogućnosti ukrajinskih obaveštajaca. 

-To je njihova zemlja. Oni imaju mnogo više informacija nego mi, i mnogo više obaveštajnih podataka od SAD i naših saveznika, rekao je šef američke obaveštajne službe.

BONUS VIDEO: LANSIRANjE "KALIBRA": Rusi objavili snimak udara na ukrajinske položaje

Pogledajte više