PRETI LI EVROPI JOŠ JEDAN RAT? Oglasio se predsednik Pridnjestrovlja, otkrio kakve su šanse za sukob sa Moldavijom

Novosti online

06. 05. 2022. u 20:47

PREDSEDNIK Pridnjestrovlja Vadim Krasnoselski ne vidi pretnju od ponavljanja oružanog sukoba sa Moldavijom, jer većina stanovnika te zemlje to ne želi.

Foto: Jutjub/Pervый Pridnestrovskiй/TravelChannelSK

- Naravno u Moldaviji ima revanšista, nacista, nacionalista, fašista. Ali njih je u stvari malo. I dalje vidim da su moldavsko društvo i ljudi protiv rata - rekao je predsednik nepriznate republike u petak na sastanku sa čelnicima lokalnih medija. Po njegovom mišljenju, moldavski političar koji odluči da započne rat sa Pridnjestrovljem suočiće se sa "veoma velikim problemima".

- Zbog toga pretpostavljam da Moldavija zaista ne želi rat, već želi mir. To je dobro - naglasio je lider Tiraspolja.

Prošle nedelje u Pridnjestrovlju se dogodila serija terorističkih napada. Krasnoselski je rekao da je sabotaža izvršena sa teritorije Ukrajine i izdao dekret o uvođenju maksimalnog nivoa terorističke pretnje, u skladu sa kojim su pojačane mere bezbednosti u regionu.

On je takođe razgovarao o pitanjima bezbednosti i humanitarne saradnje sa potpredsednikom moldavske vlade za reintegraciju Olegom Serebrjanom i savetnikom predsednika Dorinom Rečanom. Pregovori koji su vođeni bili su prvi na sličnom nivou između Kišinjeva i Tiraspolja od izbora Maje Sandu za predsednika Moldavije krajem 2020. godine. Sama Sandu je po preuzimanju dužnosti izjavila da ne namerava da se sastaje sa rukovodstvom Pridnjestrovlja.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: KUKASTI KRSTOVI I UKRAJINSKE ZASTAVE - Oskrnavljeno groblje u Holandiji

Pogledajte više