"ZAPAD KORISTI UKRAJINU KAO TOPOVSKO MESO" Kineski zvaničnik - "Koriste Ukrajinu za svoje hegemonističke ambicije"

Novosti online 06. 05. 2022. u 18:05 >> 18:05

NEKE velike zemlje koriste ukrajinsku krizu kako bi oslabile Rusiju, njih ne brinu mirni pregovori i bezbednost ukrajinskog naroda, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Kine Le Jučeng.

Foto AP

- Postoje tvrdnje o tome da se Kina nalazi na pogrešnoj strani istorije, s obzirom da ne osuđuje akcije Rusije i ne uvodi antiruske sankcije zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Zapada. Postoje čak i pretnje da će te zemlje uvesti sankcije Kini - rekao je Le Jučeng nastupajući na onlajn dijalogu globanih analitičkih centara iz 20 zemalja sveta. Dijalog je organizovao Narodni univerzitet Kine i Institut „Čunjan“.

- Kina nema geopolitičke ciljeve u toj krizi. Naprotiv. Neke velike sile nisu učinile ništa da pomognu u rešavanju ovog problema niti da posreduju u mirovnim pregovorima. One pokušavaju da iskoriste krizu da oslabe Rusiju i bore se do poslednjeg Ukrajinca - rekao je on na forumu miru i demokratiji, prenosi TASS.

Njima, kako je dodao, verovano nije stalo do mirovnih pregovora ili primirja, "niti im je stalo do života i bezbednosti ljudi u Ukrajini".

- Jedino su odlučni da iskoriste Ukrajinu kao topovsko meso kako bi oslabili Rusiju i žrtvovali Ukrajince da služe njihovim hegemonistički ambicijama i geopolitičkim ciljevima - dodao je kineski zvaničnik.

BONUS VIDEO:

KUKASTI KRSTOVI I UKRAJINSKE ZASTAVE: Oskrnavljeno groblje u Holandiji

Pogledajte više