IZVEŠTAJ SA FRONTA: Ukrajinska protivofanziva je stala a da nije ni krenula; ruske snage napreduju u Donbasu

P. Z. S. /telegram zola_of_renovation

06. 05. 2022. u 11:55

RUSIJA je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi genocidu od strane kijevskog režima“.

Foto AP

Na ruskim društvenim mrežama pojavila se kratka analiza vojnog analitičara Vladislava Ugoljnog o stanju na frontu u Ukrajini.

HARKOVSKI PRAVAC – Oružane snage Ukrajine su ukopane u Starom Saltovu, sprovode diverzantske aktivnosti severno od Cirkunova. Postoje informacije o izgradnji utvrđenja u oblasti Čugujev. Nema podataka o pokušajima prelaska Severskog Donca između Balakleje i Izjuma.


PAVLOGRADSKI LUK:

Severni bok luka (od Balakleje do Popasne) – Ukrajinci tvrde da su 28. aprila izgubili kontrolu nad Velikom Komiševakom, ali nema potvrde o našoj kontroli. Borbe se vode u oblasti Gruševaha, Paškovo, Dolgenki. Na istoku se nastavljaju borbe na prilazima Svjatogorsku i Krasnom Limanu. Južno od Jampolja, artiljerijska vatra se prebacila na drugu stranu reke, bliže Seversku. U Rubežnom se izveštava o krčenju šumskog pojasa u rejonu Kudrjaševo i o borbama u Voevodovki. Svetlično je oslobođeno na Bahmutki, borbe se vode u Nižnjem.

Centralni front (od Popasne do Marinke) - juriš na Popasnu se nastavlja, NM LNR kontroliše polovinu grada. Troickoje je oslobođeno kod Avdejevke, borbe se vode u Novoselovki i na periferiji Rozovke.

Južni bok luka (od reke Dnjepar do Marinke) — nema informacija o napretku u ovoj oblasti.

MARIUPOLjSKI KOTAO - humanitarni koridori nastavljaju sa radom, van svojih privremenih granica u toku je rad na uništavanju militanata koji su se nastanili u Azovstalju.

PRAVAC HERSON-NIKOLAJEV - linija fronta je nepromenjena duž linije Crno more - Aleksandrovka - Snigirevka - Velika Aleksandrovka - Ivanovka - reka Dnjepar.

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pogledajte više