NEMAČKA: Ukidanje sankcija Rusiji može se razmatrati samo posle mirovnog sporazuma Kijeva i Moskve

Novosti online 02. 05. 2022. u 14:55

PITANjE o eventualnom ukidanju sankcija Rusiji može se razmatrati samo pošto Rusija i Ukrajina sklope mirovni sporazum. U doglednoj budućnosti to pitanje nije na dnevnom redu, saopštio je portparol Vlade Nemačke Štefen Hebeštrajt.

Foto AP

Ranije je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok izjavila da Rusiji mogu biti ukinute sankcije samo u slučaju povlačenja ruske vojske s teritorije Ukrajine.

Heberštajt je, odgovarajući na pitanje da li reči Berbokove znače da je Rusija dužna da povuče vojsku i s Krima, izjavio da je to „izlazak na vrlo spekulativno polje“, te da je u ovom trenutku „teško zamisliti kako bi sankcije mogle biti ukinute“ dok ne bude rešeno pitanje onoga što se događa u Ukrajini.

Heberštajt je podsetio na izjavu kancelara Nemačke Olafa Šolca u vezi s očekivanjima Berlina u vezi s pregovorima Moskve i Kijeva.

- Očekivanje se zasniva na tome da Ukrajina pregovara s Rusijom i samo Ukrajina može sama za sebe da reši kakav joj je mirovni sporazum prihvatljiv. Posle takvog mirovnog sporazuma može se odlučivati na koji način će se razvijati sankcioni režim - izjavio je Heberštajt.

On je naveo da ne vidi vezu između pitanja povlačenja vojske i ukidanja sankcija.

- Jasno je da odluka o ukidanju sankcija podrazumeva sporazum u okviru mirovnih pregovora. Toga u ovom trenutku nema... Zbog toga pitanje u doglednoj budućnosti nije na mestu - izjavio je Heberštrajt.

(Sputnjik)

Pogledajte više