(MAPA) OPKOLJENO 1.000 UKRAJINACA KOD IZJUMA: Ofanziva na Nikolajev, jedinice VSU se povlače uz velike gubitke

P. Z. S. / telegram voenkorKotenok

29. 04. 2022. u 18:11 >> 18:14

U TOKU je 65. dan rata u Ukrajini od kako je Rusija 24. februara započela vojnu operaciju. Prema podacima Ministarstva odbrane, ruska vojska udara samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, ništa ne preti civilnom stanovništvu.

Foto Tanjug/AP/printscreen telegram vysokygovorit/youtube rt

Glavni cilj operacije je oslobađanje Donbasa. Vojni analitičar Boris Rožin dao je kratak rezime dejstava na frontu u Ukrajini za telegram kanal Voenkor Kotenok Z

MARIUPOLj
Grupacija Oružanih snaga Ukrajine na Azovstalu je potpuno blokirana i izložena je stalnim napadima. Ne mogu da pobegnu, zalihe su na izmaku. Značajan deo snaga savezničkih trupa iz okoline Mariupolja prebačen je na Donjecki i Zaporoški pravac.

ZAPOROŽJE
Na liniji Vasiljevka-Orehov-Guljaipole bez ikakvih promena. Borbe se nastavljaju na obližnjim prilazima Guljajpolju i naseljima istočno od njega.

NIKOLAJEV
Neprijatelj je potisnut u pravcu samog Nikolajeva, pretrpevši velike gubitke. Pokušaji kontranapada završeni su neuspešno. Zaustavljeni su i pokušaji aktiviranja Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Krivog Roga i Nikopolja.

Ilustracija riafan.ru



ODESA
Grad se priprema za mogući početak neprijateljstava u slučaju proboja ruskih trupa kod Nikolajeva. Postoje i znaci povećanja NATO grupacije u Rumuniji, koja bi mogla da uđe na teritoriju Moldavije i Odeske oblasti.

UGLEDAR
Neprijatelj drži liniju fronta Novomihajlovka-Ugledar-Velika Novoselovka.

MARINKA
Borbe se nastavljaju na području deponije. U selu još nema značajnijeg pomaka. Vojska DNR kontroliše oko 35-40% teritorije Marinke.

AVDEJEVKA
U samoj Avdijevci nema promena. Na severu se vode borbe u blizini autoputa Konstantinovka-Avdejevka, u oblasti Novoselka-2 i Novobahmutovke. Takođe se vode borbe u oblasti Troickog.

LNR
Borbe u industrijskoj zoni Rubižnje, gde su se povukli ostaci Oružanih snaga Ukrajine, braneći se u južnim delovima grada. Vode se borbe za Orehovo, južno od Lisičanska, kao i na periferiji Severodonjecka.

IZJUM
U rejonu Oskola u operativno okruženje upali su ostaci slobodne borbene grupe Oružanih snaga Ukrajine sa ukupnim brojem do 1.000 ljudi. Borbe se nastavljaju u oblasti Paškov, severno od autoputa Barvenkovo-Slavjansk. Borbe se nastavljaju na području Jampolja i Krasnog Limana.


HARKOV
Borbe se nastavljaju za selo Ruska Lozovaja na severnoj periferiji Harkova. Neprijatelj takođe pokušava da bude aktivan, oslanjajući se na Zoločevsko utvrđenje, kao i istočno od Čugujeva.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE SNIMAK RUSKOG NAPADA NA STRANE "LEGIONARE": Iskander sravnio sa zemljom kasarnu

Pogledajte više