BORIS DŽONSON: Indija neće menjati svoj stav prema Rusiji

Tanjug 22. 04. 2022. u 15:20

STAV Indije prema Rusiji se neće promeniti, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson posle sastanka sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

- Istorijski stav Indije prema Rusiji je dobro poznat i on se neće promeniti - naveo je Džonson na konferenciji za novinare.

Džonson je izjavio da je siguran da Indija „vidi šta se dešava“ i da raste njeno raspoloženje za saradnju sa Velikom Britanijom.

Velika Britanija i Indija potpisale su danas novi sporazum o saradnji u oblasti odbrane, saopštili su zvaničnici dve zemlje nakon sastanka u Nju Delhiju. Prema tom sporazumu,

Britanija će pomoći Indiji da napravi sopstvene borbene avione, izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

Dve zemlje će nastojati da do kraja godine postignu i sporazum o slobodnoj trgovini, izjavili su zvaničnici.

Džonson se u Indiji sreo sa premijerom Indije Narendrom Modijem, a poseta britanskog predsednika vlade u godini kada se slavi 75 godina indijske nezavisnosti, je istorijska, rekao je Modi.

- Pozvali smo na dijalog i diplomatiju kako bi se u Ukrajini uspostavio prekid vatre i došlo do rešenja problema. Ponovili smo i važnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja  rekao je Modi, prenose indijski mediji.

Indija želi dobrodošlicu Velikoj Britaniji posle njene odluke da stupi u Indo-pacifičku inicijativu, dodao je Modi.

Modi je iskazao i zabrinutost zbog Avganistana i opasnosti da teritorija te zemlje bude korišćena za širenje terorističkih aktivnosti.

Džonson i Modi su se saglasili da su dve zemlje ojačale odnose i partnerstvo u svim segmentima.

Pogledajte više