"POTPUNI EMBARGO NEĆE NAŠKODITI RUSIJI": Američka ministarka poziva Evropu na oprez

Tanjug

22. 04. 2022. u 07:53

AMERIČKA ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je Evropu da bude obazriva u pogledu uvođenja potpunog embarga na uvoz ruskih energenata, jer bi takva odluka mogla da nanese štete globalnoj ekonomiji i da uspori rast.

Foto: Tanjug/AP

Jelenova je na konfereneciji za novinare na marginama prolećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, rekla je da bi momentalna zabrana uvoza EU „bez sumnje podigla svetske cene nafte" i da bi „imala štetan uticaj na Evropu i druge delove sveta", preneo je Fajnenšel tajms (FT).

- Srednjoročno, Evropa očigledno treba da smanji svoju zavisnost od Rusije u pogledu energije, ali moramo da budemo oprezni kada razmišljamo o potpunoj evropskoj zabrani uvoza nafte - rekla je ona.

Dodala je da potpuni embargo možda ne bi imao veliki negativan uticaj na finansije Moskve, jer Rusiji pogoduju više cene.

Foto: Arhiva VN

Umesto toga, smatra ona, fokus zapadnih saveznika trebalo bi da bude na pokušaju da se smanje „prihodi od prodaje nafte i gasa” Rusije.

- Kada bismo mogli da smislimo način da to uradimo, a da ne naštetimo celom svetu putem viših cena energije, to bi bilo idealno. I to je stvar koju svi zajedno pokušavamo da rešimo - navela je Jelenova.

Članice EU razmatraju zabranu uvoza ruske nafte zbog, kako navodi FT, zločina koje su moskovske snage počinile nad ukrajinskim civilima. Zabrana uvoza gasa je politički i ekonomski teža odluka, ali bi mogla biti na stolu u kasnijoj fazi.

SAD su uvele potpunu zabranu uvoza ruske energije, i ograničile nove američke investicije u ruski energetski sektor. Ali, ekonomski ulog Vašingtona je mnogo manji od evropskog, budući da ruski energenti imaju zanemarljiv udeo u ukupnom američkom uvozu.
 

BONUS VIDEO:

MATEMATIČKI PRECIZNO: Udar Iskandera na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine

Pogledajte više