JEDNA DEBATA, DVA REZULTATA: Štabovi i Marin le Pen i Emanuela Makrona misle da su odneli prevagu

Goran Čvorović

21. 04. 2022. u 13:50

TOK TV-debate između dva predsednička kandidata, Emanuela Makrona i Marin le Pen, različito su videli u njihovim izbornim štabovima.

Foto Tanjug/AP

Vršilac dužnosti predsednika stranke „Nacionalno okupljanje” dok traje kampanja Žordan Bardela tako je za Makrona poručio da je „javni uvreditelj broj jedan”, aludirajući na njegovu samouverenost koja je u pojedinim trenucima prerastala i u deljenje lekcija.

Bardela je za Makrona rekao da je bio arogantan, da se dosađivao u stolici, da je imao nedostatak poštovanja prema protivkandidatu i Francuzima, uz pokazani „nedostatak želje da bude reizabran”.

Za Marin le Pen je poručio da je bila dostojna, uspravnog držanja i konkretno odgovorila na očekivanja Francuza.

Foto: EPA

Portparol Marin le Pen Andreja Kotarac, koji ima srpsko poreklo, poručio je da je „oligarhija izabrala svog kandidata” istakavši da je „Liberasion napisao naslov i pre nego što je debata završena”. List je izašao s naslovom „Le Pen i dalje nije na nivou”, dok je „Parizjen” napisao: „Makron u napadu, Le Pen u odbrani”.

Marin le Pen je poručila da se sve odigralo brzo, brže i mirnije nego 2017. Nije želela da procenjuje ko je pobedio u ovom sučeljavanju, a Makronove napade da joj je „Putin bankar”, okarakterisala je kao uvredu.

- Borba za predsednika nije program protiv brutalnosti, nego program protiv programa – rekla je.

S druge strane, ministar zdravlja Olivije Veran je poručio da je Makron odgovarao argumentima, da je tokom mandata smanjio nezaposlenost, a da „Putin preko Marin le Pen hoće da napravi trojanskog konja da uništi EU iznutra”.

Predsednik poslaničke grupe Makronove stranke REM u skupštini Kristof Kastaner smatra da je Emanuel Makron ubedio gledaoce da poznaje teme o kojima priča i istakao je kontradikcije kod Marin le Pen.

Foto AP

Portparol vlade Gabrijel Atal je izrazio zadovoljstvo Makronovim nastupom, poručio je da je imao konkretne i direktne predloge. S druge strane, rekao je da je Marin le Pen „preomenila ton, ali ne i suštinu”, da su njene mere „netačne i neefikasne”.

Predstavnici trećeg kandidata Žan Lika Melanšona, koji nije uspeo da se plasira s 22 odsto glasova, za to vreme istraju u tome da ne daju glas nikome od dva kandidata, kako je to posle debate poručio Erik Kokrel, poslanik iz Sen Denija.

Pogledajte više