SAD SE PLAŠI DA BI KINA MOGLA DA PRUŽI VOJNU POMOĆ RUSIJI: Ostin razgovarao sa kineskim ministrom odbrane

Tanjug

20. 04. 2022. u 21:40

AMERIČKI ministar odvrane Lojd Ostin danas je razgovarao sa svojim kineskim kolegom Vei Fengheom po prvi put otkako je stupio na čelo Pentagona pre više od godinu dana.

FOTO: EPA

Ovim razgovorom je prekinut zastoj u komunikacijama koji su američki zvaničnici ocenili kao potencijalnu opasnost zbog mogućnosti da bi Peking mogao da pruži vojnu podršku Rusiji tokom sukoba u Ukrajini, javlja AP.

Ostin, koji smatra da je Kina najveći dugoročni izazov za američku vojsku prihvatio je da razgovara sa generalom Vei Fengheom nakon višemesečnih neuspešnih napora i pokušaja da stupi u kontakt sa generalom Su Kiliangom, najviše rangiranim oficirom u vojnoj strukturi kineske države koji je, kako navodi AP, uticajniji od Veija.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Međutim, zvanični Peking je insistirao da se poštuje protokol i da Ostin razgovara sa Veijem, koji je zvanično njegov kolega kao ministar odbrane Kine.

Tokom razgovora Veija i Ostina, kineski ministar odbrane je naglasio da je Tajvan deo Kine i poručio da to niko ne može da promeni, preneo je ranije Rojters.

- Ako se prema pitanju Tajvana ne bude pravilno ophodilo, to bi nanelo štetu kinesko-američkim odnosima - rekao je Vei, a navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva odbrane.

BONUS VIDEO:

MATEMATIČKI PRECIZNO: Udar Iskandera na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine

Pogledajte više