MAĐARI ČVRSTI U SVOM STAVU: Nema isporuka oružja za Ukrajinu!

Tanjug

20. 04. 2022. u 07:46

MAĐARSKA je do sada poslala 1.300 tona pomoći Ukrajini i pomogla stotinama hiljada izbeglica koje su pobegle od rata, ali ostaje pri svojoj odluci da ne šalje oružje ili trupe svom severoistočnom susedu, izjavio je visoki zvaničnik mađarske Vlade.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Mađarska može daleko više da pomogne ako ostane "ostrvo mira" u Zakarpatskoj oblasti, rekao je Mikloš Šolteš, državni sekretar za crkveno-državne odnose i prvi čovek Nacionalnog humanitarnog koordinacionog saveta, nakon posete u utorak humanitarnom tranzitnom punktu koji je obišao sa ambasadorkom Ukrajine u Mađarskoj Ljubov Nepop, prenela je agencija MTI.

Mađarska se ne slaže sa uvođenjem embarga na rusku naftu i uvoz prirodnog gasa, rekao je Šolteš, tvrdeći da bi takva mera bila veoma štetna i da bi "u velikoj meri onemogućila Mađarsku da pruži bilo kakvu dalju pomoć".

Nepopova, koja je prvi put posetila tranzitni punkt, zahvalila je mađarskoj Vladi i narodu na njihovoj podršci i zatražila njihovu kontinuiranu pomoć izbeglicama koje dolaze iz Ukrajine.

Ambasadorka je rekla da poštuje i razume stav Vlade Mađarske da ne šalje oružje Ukrajini, ali je predočila i da ne može da se saglasi s njim, navodi MTI.

- Nemoguće je odbraniti (našu zemlju) bez oružja - rekla je ambasadorka.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: MATEMATIČKI PRECIZNO - Udar Iskandera na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine

Pogledajte više