(MAPA) POSLEDNJI IZVEŠTAJ SA FRONTA: Proboj ispod Izjuma ka Slavjansku, odbijen kontanapad VSU; Čišćenje Mariupolja se nastavlja

P. Z. S. / telegram zola_of_renovation

19. 04. 2022. u 22:00

U TOKU je 55. dan Rusko Ukrajinskog rata. Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, stigla je do oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti gde je počela operacija okruženja najsposobnijeg dela ukrajinske vojske.

Foto AP

Vojni analitičar Vladislav Ugoljni dao je kratak rezime borbenih dejstavana na ukrajinskom frontu.

Razvoj ofanzive duž reke Oskol i na Liman-Jampolju, očuvanje prednjih položaja u Mariinki, nastavak borbi za Rubižne, Popasnaju i Mariupolj. Aktiviranje artiljerije na Zaporoškom pravcu.

HARKOVSKI PRAVAC - nepromenjen: približna linija fronta u oblasti Harkova leži duž naselja Prudjanka - ruska Lozovaja - Cirkuni - Šestakovka - Primorskoe - Balakleja.


PAVLOGRADSKI LUK:

Severni bok luka (od Balakleje do Popasne) - u oblasti Izjuma se nastavlja širenje mostobrana. Prema preliminarnim informacijama, Oružane snage Ukrajine su isterane iz Suligovke, borbe su u toku u oblasti Novaja Dmitrijevka (na Barvenkovu) i Dolgenkoje (na Slavjansku). Istočno od Oskola, Rusi su stigli do Aleksandrovke i Redkoduba. Iz Kremenne i sela Terni izvršen je napad u pravcu Limana i Jampola. Oslobođeno je Torskoje i ranije Zarečnoje. Pristup Severskom Doncu nije obezbeđen zbog potrebe čišćenja zelenila. Čišćenje se nastavlja u Kremennoj. Borbe se nastavljaju na jugu Rubižne i predgrađu Severodonjecka. Nema informacija o napredovanju u Popasni: Oružane snage Ukrajine nastavljaju da kontrolišu zapad i sever grada.

Ilustracija Riafan.ru


Centralni front (od Popasne do Marinke) - nastavlja se rad artiljerije obe strane. Jedinice NM DNR nastavljaju da održavaju prednje položaje u Mariinki.

Južni bok luka (od reke Dnjepar do Mariinke) - artiljerija je aktivna na liniji od Orehova do Mariinke. Takođe, prema preliminarnim informacijama, u rejonu Velike Novoselke, Rusi se nalaze u rejonu Vremenevka, blokirajući Veliku Novoselku sa zapada.

MARIUPOLjSKI KOTAO – nastavlja se čišćenje oslobođenih delova grada, kao i juriš na ukrajinske položaje u industrijskoj zoni na severu Azovstalja.

PRAVAC HERSON-NIKOLAJEV - linija fronta je nepromenjena duž linije Crno more - Aleksandrovka - Snigirevka - Velika Aleksandrovka - reka Dnjepar.

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pogledajte više