ITALIJANSKI MEDIJI SE OKREĆU KAKO VETAR DUVA: Populistički predsednik koji je utajio porez postao "heroj"

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

19. 04. 2022. u 16:45

MAJ 2019. godine: sumnje, optužbe, zavitlavanja i ostala ni malo komotna uvažavanja, tako su ga dočekali italijanski mediji i najpoznatiji dnevni listovi kada je bivši komičar Vladimir Zelenski izabran za predsednika Ukrajine, potom je prošlo vreme i danas je u tim istim italijanskim medijima postao „heroj“.

Foto: EPA

Ovaj sabirak napravio je dnevni list „Il Fato Kuotidijano“, prošlo je vreme od njegovog izbora, od onog rata koji je započeo pre, ne sada u februaru, sabrano je anti-putinovsko vreme i ko je Zelenski, bio je nešto drugo, šampion u propagandi vezan za oligarhe, optužen i za utaju poreza za svoju vilu od 16 soba u Versiliji (Toskana).

„Populistički komičar“, „totalno nespreman“, „nema ideju šta treba da radi“ „suviše vezan za oligarhe“, „jadni Ukrajinci tako su nisko pali da glasaju za komičara“, „imenuje veoma sumnjive i nekompetentne ministre“, to su samo neki od naslova i ocena italijanskih dnevnih listova od pre tri godine, ti isti baš isti danas pišu o nacionalnom heroju, pljušte definicije o herojstvu i hvalospevi, svuda se tako „od emotivnosti pomračilo političko mišljenje“.

Podsećanje na još impresivniju priču kada je izabran za predsednika šta su javljali italijanski dopisnici. Bilo je naširoke priče o ljutom neprijatelju Petra Porošenka oligarhu Igoru Kolomojskom koji je finansirao predizbornu kampanju Zelenskog, koji mu je ustupio i svoj televizijski kanal za kampanju i doveo ga praktično na vlast.

Populistički predsednik koji je utajio porez, nikada nije prijavio vilu u Versliji u Toskani, šta sve nisu donosili naslovi u najuglednijim dnevnim listovima na Apeninskom poluostrvu. A onda je počeo rat. I sve se menja, zaključuje dnevni list "Il Fato Kuotidijano".

Pogledajte više