(MAPA) POSLEDNJI IZVEŠTAJ SA FRONTA: Ukrajinski kontranapad kod Izjuma, zauzeta Malinovka kod Zaporožja; Razarajuće bombardovanje Azovstalja

P. Z. S. / telegram@voenkorKotenok

18. 04. 2022. u 22:10

U TOKU je 54. dan Rusko Ukrajinskog rata. Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, stigla je do oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti gde će uskoro početi da se okružuje najsposobniji deo ukrajinske vojske.

Foto Tanjug/AP/printscreen telegram vysokygovorit/youtube rt

Bitka za Mariupolj privodi se kraju, nakon čega se očekuje prodor na sever i u Donbas te stvaranje tzv. Pavlogradskog kotla. U međuvremenu, nastavlja se uništavanje pvo sistema, koncetracija ukrajinske vojske, skladišta nafte i strateških objekti širom zemlje.

Vojni ekspert Boris Rožin dao je kratak rezime stanja na frontu za telegram kanal @voenkorKotenok.


MARIUPOLj
Posle intenzivnog bombardovanja, počelo je čišćenje Azovstalja. Čišćenje se nastavlja i u Primorskom kraju, gde pojedine grupe ukrajinskih vojnika i dalje pružaju otpor. Čeličana Iljič je potpuno očišćena. U stvari, ostaje da se očisti Azovstalj.


NIKOLAEV
Borbe srednjeg intenziteta na selu između Nikolajeva i Hersona, strane ne sprovode velike ofanzivne operacije. Na obe strane dolazi do gomilanja snaga za naknadne akcije.

ODESA
Nema značajnih promena. Neprijatelj i dalje najavljuje pretnju iskrcavanjem, ali Crnomorska flota radije radije stvara takvu pretnju nego da je sprovodi, zadržavajući deo neprijateljskih snaga u blizini Odese.

Ilustracija riafan.ru



ZAPOROŽJE
Na liniji fronta Kamenskoje-Orehov-Guljaipole bez promena. Istočno od Guljajpolja, prema izjavama Oružanih snaga Ukrajine, došlo je do napredovanja Oružanih snaga RF, zaobilazeći Guljajpolj. AFU je izgubila selo Malinovka.

NOVOMIHAJLOVKA—UGLEDAR—VELIKA NOVOSELKA
Nije zabeležen značajan napredak Oružanih snaga RF i vojske DNR. U osnovi, postoji vatreni poraz neprijateljskih snaga.

MARINKA
Nema značajnih promena. Do sada nije bilo moguće proći vojsku DPR iza deponije.

AVDEJEVKA
U industrijskom kompleksu Avdiivka nema promena. Severno od Avdijevke, borbe se nastavljaju u oblasti Novobahmutovke i u oblasti Troickog. Promocija u Njujork još nije zabeležena.

LNR
Zauzet je grad Kremennaja. Promocija je i u Popasni i okolini. U pograničnim borbama na južnoj periferiji grada. Severodonjeck i Lisičansk su nepromenjeni.
Devet.


IZJUM
Oružane snage RF vode borbe u pravcu Barvenkova i Slavjanska. Deo teritorije severoistočno od Oskola je očišćen. Neprijatelj pokušava da izvrši kontranapad na Izjumsku grupu kako bi obuzdao njenu ofanzivnu aktivnost. Borba je ovde super intenzivna. Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke u ljudstvu i opremi.
Deset.


HARKOV
Nema značajnih promena. Kao i ranije, borbe severno od grada i veliki artiljerijski dueli koji uništavaju sela severno od Harkova i severne periferije Harkova. Takođe, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da budu aktivne u oblasti Čugujeva kako bi pokušale da zategnu bok grupe Izjum.

Oružane snage Ukrajine saopštavaju da su Oružane snage RF počele drugu fazu operacije u Donbasu. Oružane snage Ruske Federacije to još nisu zvanično saopštile. Međutim, danas je došlo do određenog pomeranja, plus su napadi na Oružane snage Ukrajine i vojnu infrastrukturu Ukrajine u porastu.

Pogledajte više