OGLASIO SE PUTIN O SANKCIJAMA ZAPADA: Rusija je izdržala pritisak bez presedana!

M.Đorđević

18. 04. 2022. u 14:28

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je na današnjem sastanku sa članovima vlade da je Rusija izdržala pritisak bez presedana zbog sankcija sa Zapada.

Vladimir Putin, Foto AP

On je rekao da je propao pokušaj Zapada da sprovede kolaps bankarskog sistema uz pomoć sankcija i nestašica robe.

- Što se tiče stanja na tržištu, posle kratke jurnjave za robom, što se dešava u takvim situacijama stalno, maloprodajna potražnja se vratila u normalu - rekao je Putin.

- Očigledno da je potrebno stalno pratiti stanje u privredi, na tržištu rada i, kako kažu, biti u toku, donositi pravovremene odluke za stabilan, siguran rad privrede i preduzetnika. Vlada i Centralna banka su do sada uspele u tome - rekao je Putin na sastanku o socio-ekonomskim pitanjima.

Ruski predsednik naložio je da se ubrza prelazak ruske spoljne trgovine na rublje i nacionalne valute drugih zemalja.

Šef ruske države je napomenuo da su ograničenja koja su neprijateljske zemlje uvele protiv Ruske Federacije „uticala na mogućnosti domaćeg poslovanja, zakomplikovala logistiku izvoznih i uvoznih isporuka, a takođe stvorila prepreke za poravnanje“. 

S tim u vezi, Putin je najavio potrebu pružanja maksimalne pomoći preduzetnicima u rešavanju ovih problema.

- Uključujući i ubrzanje tranzicije spoljne trgovine na obračune u rubljama i nacionalnim valutama zemalja koje su pouzdani poslovni partneri. Želim da istaknem da u novim, izmenjenim uslovima, ovde moramo da napredujemo mnogo bržim tempom - rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima putem video-konferencije.

Putin je 14. aprila najavio potrebu da se rusko devizno tržište pripremi za značajno povećanje udela obračuna u nacionalnim valutama. Prema rečima šefa države, odbacivanje nepouzdanih valutnih jurisdikcija je strateški zadatak sa stanovišta ekonomske bezbednosti Rusije. Ovo je važno za održavanje i povećanje obima spoljnotrgovinske razmene.

Inflacija se stabilizuje ali cene rastu

Inflacija u Rusiji se sada stabilizuje, ali su istovremeno u poslednjih mesec i po dana potrošačke cene u Rusiji značajno porasle, rekao je Putin.

- Sada se ona (inflacija) stabilizuje, ali u isto vreme, svi to dobro znamo, samo u poslednjih mesec i po dana potrošačke cene u Rusiji su značajno porasle – za 9,4 odsto. Na godišnjem nivou, od 8. aprila inflacija je bila 17,5 odsto, rekao je šef države.

On je skrenuo pažnju ministrima i Centralnoj banci na visoke vrednosti indikatora.

- Ljudi to osećaju na svom porodičnom budžetu, osećaju kako su cene porasle, a mi moramo da podržimo naše građane, da im pomognemo da se izbore sa talasom inflacije - rekao je Putin.

On je podsetio na već donetu odluku o indeksiranju svih socijalnih davanja, penzija i plata specijalista zaposlenih u javnom sektoru. Konkretne parametre ovakvog povećanja treba da pripremi Vlada, napomenuo je predsednik.

BONUS VIDEO: PUTIN O GRANATIRANjU DONjECKA: "Bio je to krvavi teroristički napad"

Pogledajte više