POSLEDNJI IZVEŠTAJ SA FRONTA: Ukrajincima izbačeno iz stroja više stotina ljudi, 50-tak komada tehnike, oboren i Su-27 VSU

P. Z. S. /MO Rusije

11. 04. 2022. u 19:41

RAT u Ukrajini ušao je u 47. dan. Kijev sprema provokaciju kako bi optužio Rusiju za navodna masovna ubistva civila u Irpenu u Kijevskoj oblasti, mada su jedinice ruskih Oružanih snaga napustile ovaj grad pre više od nedelju dana.

Foto Tanjug

Ruske snage nastavljaju da evakuišu civile iz opasnih delova Ukrajine. Pregled stanja na ratištu u Ukrajini dao je general Igor Konašenkov.

On je naglasio da su ruske snage 11. aprila popodne, u oblasti naselja Časov Jar, Donjecka oblast, upotrebile raketni sistem Kinžal kojim je uništeno utvrđeno i dobro zaštićeno komandno mesto grupe ukrajinskih trupa u Donbasu.

U izveštaju je navedeno da je u oblasti Selidova, Donjecke oblasti, uništene su visokoprecizne rakete sa vazdušnim lansiranjem: ukrajinski lanser taktičkog raketnog sistema Točka-U, dva višecevna raketna bacača u podzemnom skloništu, dva kamuflirana klastera vojne opreme i naoružanja, i do 40 ljudi ukrajinskih nacionalista.

Takođe u izveštaju je navedeno i da je u oblasti Novogrodovke, Donjecka oblast, uništen je bazni logor terorističke organizacije nacista Desni sektor.

Genaral je naveo i da je tokom dana, visokoprecizne kopnene rakete u oblastima naselja Popasnaja, Novozvanovka i Zolote u Donjeckoj oblasti uništile su: komandu i osmatračnicu bataljona, tri četa uporišta, dve četne taktičke grupe ukrajinske 24. mehanizovane brigade i jednu brigade teritorijalne odbrane, kao i dva mesta gomilanja ljudstva, naoružanja i vojne opreme.

- Ukupno, kao rezultat udara u ovim oblastima, uništeno je do 300 ukrajinskih militanata, preko 50 borbenih oklopnih vozila i do 25 vozila različite namene, kazao je Konašenkov.

Ruski PVO sistemi oborili su lovac Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u rejonu sela Sinelnikovo Dnjepropetrovske oblastinavodi se u izveštaju.

- Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodila je 42 vojna objekta Ukrajine, kazao je Konašenkov. - Među njima: tri komandna mesta, dve radarske stanice za osvetljenje i navođenje, skladište goriva, kao i 35 uporišta i područja koncentracije ukrajinske vojne tehnike.

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 130 aviona, 99 helikoptera, 243 S-300, Buk-M1, protivvazdušna raketna sistema Osa AKM, 441 bespilotna letelica, 2132 tenka i dr. borbena oklopna vozila, 241 raketni sistem za rafalnu vatru, 913 oruđa terenske artiljerije i minobacača, kao i 2.028 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Pogledajte više