"EVROPLJANI SU SE ODREKLI SVOJIH EKOLOŠKIH VREDNOSTI": Medvedev - "Vašington je spreman da još dublje zabije zube"

Srna

11. 04. 2022. u 11:31

ZAMENIK predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da SAD koriste borbu protiv "krvavog režima" u Rusiji kao izgovor za pristup evropskom energetskom tržištu i isporuku nafte iz škriljaca na kontinent.

Foto: AP - Alexei Nikolsky

- Evropljani su se odrekli svojih ekoloških vrednosti i prihvatili novu prljavu energiju - rekao je Medvedev na "Telegramu".

On je rekao da se Vašington već dugo bori za evropsko energetsko tržište i da je spreman da još dublje "zabije zube", međutim, poslednjih godina to je u velikoj meri otežano programom čiste energije u Evropi i bombastičnom retorikom oko toga.

- Sada je vreme da Amerika preokrene stvari i zaradi pravi novac pod izgovorom da udružuje snage u borbi protiv "krvavog režima" u Rusiji snabdevanjem Starog sveta najprljavijom naftom i gasom na svetu. Koga više zanimaju globalno zagrevanje i ciljevi održivog razvoja koje su proklamovale UN? - upitao je Medvedev.

On je rekao da će Evropa, pošto odbacuje ruske energetske resurse, morati da se odrekne svojih zelenih ideala.

- Neverovatno je kako su Evropljani, bez razmišljanja ijedne sekunde, pljunuli na sve svoje 'nepokolebljive vrednosti' poslednjih decenija, na sve 'globalne izazove i pretnje' i pohrlili svojoj sreći: novoj prljavoj energiji - naveo je zvaničnik Saveta bezbednosti, preneo je TASS.

BONUS VIDEO:

Dirljiv susret oca sa decom u Mariupolju: Nisu se videli mesecima, a onda su pokuljale emocije

Pogledajte više