ERDOGAN PONUDIO NEHAMERU: Saradnja u transportu gasa u Evropu

P. Z. S. / ria.ru

10. 04. 2022. u 21:01

TURSKI predsednik Tajip Erdogan predložio je austrijskom kancelaru Karlu Nehameru da prošire saradnju na transportu kaspijskog i mediteranskog gasa u Evropu preko Turske, saopštila je kancelarija turskog lidera.

Foto: EPA

Erdogan je u nedelju imao telefonski razgovor sa austrijskim premijerom Karlom Nehamerom. Kancelar je ranije rekao da u ponedeljak namerava da se sastane u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini zbog ruske vojne operacije.

-Tokom sastanka razgovarano je o koracima za unapređenje tursko-austrijskih odnosa i regionalnim pitanjima... Tokom sastanka, predsednik Erdogan je izrazio zadovoljstvo nedavnim kontaktima na visokom nivou između Turske i Austrije. Predsednik Erdogan je rekao da Ankara nastavlja da čini sve što je moguće, da uspostavi mir između Rusije i Ukrajine, navodi se u saopštenju.

-Predsednik Erdogan je rekao da se energetski resursi u Kaspijskom basenu i istočnom Mediteranu mogu transportovati u Evropu preko Turske. Skrećući pažnju na stratešku prirodu pitanja, turski predsednik je takođe napomenuo da u ovoj fazi mogu da prošire saradnju sa Austrijom, važan evropski distributivni centar u oblasti prirodnog gasa, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO - RUSKI KOMANDOS O BORBI SA DESNIM SEKTOROM: "Predali su se, veliki pozdrav građanima Rusiji!"

Pogledajte više