RAT SA RUSIJOM NIJE U INTERESU SAD DŽen Psaki: Cilj Vašingtona je da se Moskva dovede do bankrota

Novosti online 06. 04. 2022. u 10:45

PORTPAROLKA Bele kuće Džen Psaki je na današnjem brifingu izjavila da direktan vojni sukob sa Rusijom nije u interesu SAD, prenosi RIA Novosti.

Foto: AP

Ona je na pitanje reportera CVS-a i šefa Udruženja dopisnika iz Bele kuće Stivena Portnoja navela razloge zbog kojih SAD ne žele da se neposredno vojno umešaju.

Novinar je upitao zašto ukrajinska kriza još nije izazvala „reakciju svetske ujedinjene koalicije“. Psaki je nekoliko puta upitala da li je Portnoj mislio na vojnu intervenciju Sjedinjenih Država i snaga NATO.

- Naravno. Vojni odgovor koji predvode SAD i partneri - objasnio je reporter.

- Mislim da je cilj predsednika da donosi odluke koje su u interesu Sjedinjenih Država, nacionalne bezbednosti SAD i američkog naroda. Taj interes je da ne ulazi u rat sa Rusijom - rekla je portparolka Bele kuće i dodala da Vašington nije zainteresovan za rat sa Moskvom.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je i da SAD kroz sankcije žele da stave Rusiju pred izbor između bankrota i trošenja deviznih rezervi koje su joj ostale.

Rojters je ranije izvestio da Ministarstvo finansija SAD nije dozvolilo da se u američkim bankama vrše dolarske isplate ruskog državnog duga.

- Rusija nema neograničene resurse, posebno sada sa oštrim sankcijama koje smo uveli. Moraće da biraju između iscrpljivanja svojih preostalih dolarskih rezervi, trošenja novih od prihoda ili neplaćanja - rekla je ona na brifingu.

Psaki je rekla da je cilj američke administracije „iscrpljivanje resursa koje Putin ima“ i dodala da sankcije već pokazuju svoju efikasnost, stavljajući ruski finansijski sistem „na ivicu kolapsa“.

BONUS VIDEO: FRANCUSKA U KOLAPSU ZBOG SANKCIJA: Redovi na pumpama, kamiondžije u štrajku

Pogledajte više