CELODNEVNI ŠTRAJK U GRČKOJ: Radnici protestuju zbog rasta cena i smanjenih prihoda

Tanjug

06. 04. 2022. u 09:19

GRČKI radnici započeli su danas celodnevni štrajk širom zemlje zbog, kako kažu, produbljivanja krize, rasta cena, smanjenih prihoda, ometanja rada trajektnog saobraćaja, javnih škola i bolnica.

Foto AP

Dva najveća radnička sindikata u Grčkoj, koja predstavljaju oko 2,5 miliona radnika zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, pozvali su na generalni štrajk za koji se očekuje da će kulminirati protestom u centru Atine, prenosi Rojters.

Grčka je 2018. godine izašla iz desetogodišnje finansijske krize, da bi pandemija korona virusa dve godine kasnije zaustavila putovanja širom sveta, što je nanelo štetu i vitalnoj turističkoj industriji u toj zemlji.

Sada su rastuće cene energenata, pogoršane sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, dodatno ugrozile radnički standard.

- Poslednjih 14 godina radnici su nosili breme duboke krize koja je uticala na prihode i živote svih nas. Kako godine prolaze, kriza se stalno produbljuje, teret ostaje na našim plećima, a naša prava se smanjuju - saopšteno je iz GSEE, krovnog sindikata grčkog privatnog sektora.

Zbog porasta cena energije, stanovanja i transporta, godišnja potrošačka inflacija u Grčkoj porasla je u februaru na 7,2 odsto, što je 25-godišnji maksimum.

BONUS VIDEO: VELIKA ZAPLENA: Američko oružje u Ukrajini palo u ruske ruke

Pogledajte više