PATRIJARH KIRIL: Vojska da bude verna zakletvi do kraja, narod da shvati da je došlo posebno vreme

Novosti online 03. 04. 2022. u 14:04

PATRIJARH moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je rusku vojsku da bude do kraja verna zakletvi i „shvati istorijsku važnost“ aktuelnih događaja, a sav narod da shvati da je došlo posebno vreme od koga može zavisiti njegova sudbina, preneo je TASS.

Foto: Tanjug

Kako prenosi agencija, patrijarh je ovo rekao u nedelju posle liturgije u glavnom hramu Oružanih snaga Rusije.

- Većina zemalja sveta je pod kolosalnim uticajem jedne sile, koja nam je danas, nažalost, postala suprotstavljena. Moramo biti veoma jaki. Kad kažem „mi“, mislim pre svega na Oružane snage, ali ne samo na njih. Svi naši ljudi danas treba da se, takoreći, probude, da počnu da shvataju da je nastupilo posebno vreme, od koga može zavistiti naša istorijska sudbina. Zato sam danas služio Svetu Liturgiju ovde, u ovoj crkvi, da bih se, pre svega, sastao sa predstavnicima naših oružanih snaga, obratio im se, a preko njih našoj vojsci i mornarici, svim braniocima Otadžbine – da shvate istorijsku važnost trenutka koji proživljavaju“, rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, Rusija je miroljubiva zemlja, a njen narod je „mnogostradalan miroljubiv narod“ koji je stradao od ratova kao malo koji drugi evropski narod. Predstojatelj Ruske Crkve je uveren da Rusi nemaju želju za ratom ili za nečim što bi moglo da naudi drugima.

„Ali, mi smo čitavom našom istorijom tako obrazovani da volimo svoju otadžbinu i bićemo spremni da je branimo na način na koji Rusi mogu da brane svoju zemlju. Polazim od istorije našeg naroda, naših oružanih snaga, jer smo slomili kičmu nacizmu, koji bi nesumnjivo pokorio svet, da nije bilo podviga našeg naroda“, rekao je patrijarh.

On je dodao da ne prestaje da oseća zabrinutost za one ljude koji žive u mestima gde se dešavaju vojni sukobi. Predstojatelj Ruske pravoslavne crkve pozvao je da se učini sve da se krvoproliće zaustavi. 

- Istovremeno, moramo biti verni, tu pre svega, mislim na vojna lica , svojoj zakletvi i spremnosti da „dušu položimo za svoje prijatelje”, zaključio je patrijarh.

BONUS VIDEO: MOLITVA ISPRED PRAVOSLAVNE CRKVE U UKRAJINI: Čečenski vojnici mole se u Hersonu (VIDEO)

Pogledajte više