MAJKA U GRČKOJ OSUMNJIČENA ZA UBISTVO DECE: Porodična tragedija ili svirepi zločin?

Zvonko Šimunec - Dopisnik iz Atine

01. 04. 2022. u 18:01

DA LI je Rula Pispirigu, 33-godišnja medicinska sestra iz Patre, ubila svoje tri kćerke u protekle tri godine ili je u pitanju porodična tragedija koja je odnela tri voljena deteta usled genetskih poromećaja?

Foto: AP

Sudeći prema raspoloženju grčke javnosti, napisa u medijima, i konačno stručnih nalaza lekara iz bolnica u Riu i Patri, postoje osnovane sumnje da je majka direktno uticala na radikalna pogoršanja zdravstvenog stanja svojih devojčica i verovatno inicirala fatalne ishode.

Klupko je počelo da se odmotava 29. januara ove godine kada je umrla 9-godišnja Georgina. Hitno prebačena u bolnicu, detaljno je pregledana i lekarski tim je ustanovio da su svi rezultati u granicama normale.

Iako je zahtev majke Rule da isključivo ona ostane sama u jednokrevetnoj sobi sa svojom kćerkom, bez kamera i čestog uznemiravanja osoblja, lekari su dozvolili takav izuzetak, jer ništa nije ukazivalo da bi se mogla ponoviti tragedija ”majke koja je izgubila u prethodne tri godine dve devojčice”.

Međutim, ubrzo je Rula zatražila lekarsku pomoć, jer je 9-godišnja Georgina počela da se guši. U nekoliko navrata lekari su uspevali da je vrate u život, ali tada spasa nije bilo. Dete se ugušilo, a majka Rula je optužila lekare za nemar i neznanje. U pratnji majke i sestre napustila je bolnicu i krenula u medijsku ofanzivu, ne ostavljajući utisak majke koja je u tri godine izgubila troje dece.

Istovremeno i lekari su obavili detaljne pretrage, ustanovili da nema genetetskih poremećaja, kao i da su svi testovi na sindrome koji izazivaju iznenadnu smrt negativni. Ali, ispitavanja su otkrila i  šokantna saznanja.

Nedvosmisleno je utvrđeno da se u telu devojčice nalaze tragovi jake droge ketamina, koja se koristi prilikom silovanja, ali i pri operaciji konja, zbog trenutnog i snažnog dejstva. Istog trenutka deo medija spekuliše  da će se verovatno  izvršiti obdukcija 3,5 godišnje Malene i šestomesečne Iris, koje su u prethodne dve godine pod istim okolnostima preminule.

Na osnovu dostavljenih dokaza Tužilaštvo je naložilo lišavanje slobode za ”monstruma iz Patre”, kako je deo portala okarakterisao  Rulu Pispirigu. Sprovedena je u pritvorsku jedinicu u Atini, a tokom privođenja odgovarala je na pitanja novinara, žestoko osuđujući sudije i lekare.

Javnost je jednodušna u oceni da sve ukazuje na nespornu umešanost ”majke iz pakla” u zločinu kakvv ova zemlja ne pamti. Isplivale su i informacije o tome da su deca umirala u trenucima kada je Rulin suprug, Manos Daskalakis, fudbaler iz Patre, pokušavao da se razvede od žene, ali je nakon tragičnih događaja odustajao od namere.

Svakog trenutka se javljaju stručnjaci od kliničkih psihologa do psihijatrijskih eksperata sa procenama očigledno dubokog poremećaja kod ”čedomorke Rule”. Istovremeno, jedan od najpoznatijih grčkih advokata Aleksis Kujas zahteva od medija uzdržanost i apeluje na poštovanje pretpostavke nevinosti, očigledno ističući kandidaturu da se uključi u  slučaj koji će mesecima biti top tema u Grčkoj.

BONUS VIDEO:

SANKCIJE RUSIJI SE OBILE ŠPANCIMA O GLAVU - Narod besan zbog visokih cena benzina

 
Pogledajte više