NAPREDAK U PREGOVORIMA POSLE 34 DANA RATA: Usaglašene tri tačke sporazuma, Rusija povlači deo trupa oko Kijeva

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

30. 03. 2022. u 07:21

NA teritoriji Ukrajine neće biti stranih baza ni vojnih kontingenata, i dalje će biti zemlja koja nema atomsko oružje, a Kijev neće ulaziti u vojne saveze.

Ilustracija Novosti

Ukrajina se proglašava trajno neutralnom državom pod međunarodnim garancijama.

Ovo su detalji koji su juče po podne postali poznati javnosti nakon razgovora delegacija Ukrajine i Rusije, održanih u Istanbulu.

Ukrajinci su insistirali da se u tom ugovoru o bezbednosti precizira da su, u slučaju napada na njihovu zemlju, zemlje garanti dužne da Ukrajini daju oružje, vojnu pomoć i nad njom zatvore nebo.

Vođa ruske delegacije Vladimir Medinski rekao je da se dogovor ne odnosi na Krim i Donbas, što je kasnije potvrdila i ukrajinska delegacija. Ukrajina je predložila i period od 15 godina za konsultacije sa Rusijom o statusu Krima.

Foto Tanjug/AP

Što se tiče teritorija Donjecke i Luganske narodne republike, predsednici Rusije u Ukrajine Vladimir Putin i Vladimir Zelenski trebalo bi o tome da razgovaraju odvojeno.

Ukrajina je zatražila da finalna odluka o sporazumu sa Rusijom bude formalizovana na sastanku šefova država. Iz moskovske delegacije je ponovljeno da je Putin spreman da se sretne sa Zelenskim kad bude potpisivanje dogovora. Ali pre toga, tekst bi trebalo da parafiraju, dakle potpuno usklade, ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine.

Realizacija ugovora bi bila provedena tako što bi se u Ukrajini održao referendum, a posle bi tekst Dogovora o bezbednosti Ukrajine ratifikovavali svi njegovi garanti.

- Ovo nikako nije odredba sporazuma, ovo je predlog ukrajinske strane, koji smatramo konstruktivnim korakom ka pronalaženju kompromisa i koji će Rusija razmotriti i dati odgovarajući odgovor - naveo je Medinski.

On je dodao i da Rusija nije protiv članstva Ukrajine u Evropskoj uniji. Ni ranije Moskva nije imala ništa protiv ulaska Ukrajine u EU, već se samo protivila da ona postane članica NATO jer ne želi da američke rakete dođu u njen komšiluk.

Zasada se još ne zna kada će biti nova runda pregovora. Predstavnici vojnog sektora razgovaraće do tada o prestanku vatre na celoj teritoriji Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Već sada se može reći da predsedniku Zelenskom i njegovim saradnicima neće biti nimalo lako da tekst spomenutog dogovora dobije većinu u parlamentu, a radikalno nastrojeni političari, poput bivšeg predsednika Petra Porošenka, proglasiće ga nacionalnim izdajnikom.

Prethodno je tokom dana, za vreme trajanja pregovora, ruska strana objavila da će značajno smanjiti vojnu aktivnost na pravcu Kijeva i Černjigova. Tim potezom Moskva je očigledno želela da podstakne da se dođe što pre do dogovora.

Dok su ruski i ukrajinski pregovarači u istanbulskom dvorcu Dolmabahče raspravljali o budućem neutralnom statusu Ukrajine i sporili se o teritorijalnim problemima, na svim frontovima u Ukrajini leteli su artiljerijski projektili, a visokopreciznim raketama gađana su skladišta goriva i oružja.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik je izjavio da je sedam osoba poginulo u raketnom napadu na sedište regionalne uprave u južnom gradu Nikolajevu. Na kanalu "Telegram" regionalnog guvernera Vitalija Kima prikazana je rupa u centru devetospratnice. Više od 20 osoba je povređeno.

Iz Kijeva, Donjecka i Luganska stizali su protivrečni izveštaji. Ukrajinci su tvrdili kako njihove snage kreću u protivnapade i vraćaju teritorije, dok na drugoj strani Rusi tvrde da oni osvajaju kilometar po kilometar. U Donjeckoj oblasti se i dalje puca. Ukrajinska artiljerija je gađala rejon aerodroma u Donjecku. U Lugansku tvrde da su već oslobodili 90 odsto teritorije Luganske narodne republike. Njene jedinice su oslobodile 94 mesta i uskoro će doći do administrativnih granica nekadašnje Luganske oblasti.

Ruska vojska je nastavila da gađa velika sladišta goriva u Rovenskoj oblasti, odakle se snabdevala vojna tehnika koja se nalazi u okolini Kijeva.

Foto Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kazao je u video-obraćanju da je njegova vojska vratila pod svoju kontrolu jedan broj mesta u Kijevskoj oblasti. On tvrdi da su oslobodili mesto Irpin. Ipak je Zelenski morao da prizna da ruska vojska drži severni deo Kijevske oblasti. Predsednik je očigledno hteo da ohrabri svoju vojsku, pa je rekao da Rusi imaju ogromne gubitke, stotine spaljenih jedinica vojne tehnike.

U Kijevu tvrde da su potisnuli ruske snage 40 do 60 kilometara od Krivog Roga. Ukrajinska novinska agencija piše da su oslobođena i mesta u Hersonskoj oblasti.

Jedno je sigurno tačno, i dalje ginu i vojnici i civili. Potresnu reportažu objavio je reporter "Komsomolske pravde" Dmitrij Stešin iz Marijupolja. On je video i snimio desetine grobova u dvorištima i na travnjacima "mrtvog grada" Marijupolja.

Iako se u pojedinim delovima borbe i dalje vode, tamo gde su prestali da pucaju, život se polako vraća. Vide se dugački redovi građana koji čekaju da uzmu humanitarnu pomoć pristiglu iz Rusije.

Na kontrolnim punktovima milicija Donjecke narodne republike lako prepoznaje preobučene vojnike ukrajinskih nacionalističkih dobrovoljačkih bataljona. Oni su do pre neki dan ratovali na ogromnoj teritoriji metalurškog kombinata "Azovstalj". Pre nego što su odlučili da pobegnu, provalili su u skladište radničke odeće i preobukli se u nova odela. Većina nacionalista ima istetovirane simbole, a neki od njih oznake nemačkih SS jedinica.

Vođe ukrajinskih nacionalista u ponedeljak su vojnim helikopterom pokušale da se spasu, ali nisu uspele jer je letelica oborena.

Juče su preko tri humanitarna koridora građani mogli da izađu iz Marijupolja, Melitopolja i Energodara u Zaporošku oblast, potvrdila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Radi se o građanima koji su hteli da budu na teritoriji Ukrajine. Oni drugi, kojima je Rusija milija, išli su ka Donjecku i Lugansku i ka ruskoj granici.

U Kijevu su kritikovali uvođenje rublje u opticaj na teritoriji koju je zauzela ruska vojska. Nacionalna banka Ukrajine namerava da se obrati međunarodnom sudu jer je to kršenje međunarodnih konvencija. U Kijevu spominju Hersonsku i Zaporošku oblast, gde je počela da se koristi rublja kao platežno sredstvo. Nacionalna banka Ukrajine smatra da se rublja ne bi mogla koristiti da nema podrške Centralne banke Rusije. Po ustavu Ukrajine, jedina novčana jedinica je grivna.

STIGAO I ABRAMOVIČ

Pre početka sastanka u Istanbulu, pregovaračima se obratio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, sa porukom da je došlo vreme da razgovori daju konkretne rezultate.

Agencije su prenele da se članovi dve delegacije nisu rukovali uoči početka nove runde pregovora, da je "bila hladna atmosfera", ali da se u Turskoj pojavio, živ i zdrav, juče "otrovani" ruski biznismen i milijarder Roman Abramovič. On je nakratko razgovarao sa Erdoganom pred početak pregovora.Neosporno je da je Abramovič prenosio poruke Putina Zelenskom i obrnuto.

Foto Tanjug/AP

Inače, Zapad je protiv Abramoviča uveo sankcije, a njegove dve jahte nalaze se ukotvljene u Turskoj. Američki list "Volstrit džornal" objavio je vest 23. marta da je ukrajinski predsednik Zelenski molio Džoa Bajdena da se ne uvode sankcije Romanu Abramoviču zbog njegove mirotvoračke uloge.

RUSIJA OTPOČELA POVLAČENjE TRUPA

SAMO nekoliko sati po okončanju pregovora u Istanbulu, Rusija je počela da povlači određene snage iz oblasti oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva u okviru, kako SAD ocenjuju, velike promene strategije Moskve, izjavila su dva visoka američka zvaničnika za Si-En-En. SAD već posmatraju ova kretanja koja su u toku, uključujući taktičku grupu ruskog bataljona koji napušta područja oko Kijeva. Ipak, u Vašingtonu procenjuju da će Rusija pokriti njihovo povlačenje vazdušnim i artiljerijskim bombardovanjem prestonice, rekao je jedan od zvaničnika.

Američki zvaničnici upozoravaju da bi Rusija uvek mogla ponovo da vrati snage ako uslovi borbe to dozvole.

Entoni Blinken / Arhiva

BLINKEN: RAZLIKA ŠTA KAŽU I ŠTA RADE

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Moskva treba da trenutno prekine agresiju i povuče svoje snage iz Ukrajine. Blinken je rekao da ne vidi znakove stvarne ozbiljnosti Rusije u nastojanju da postigne mir. On je dodao da postoji razlika između onoga što Rusija kaže i onoga što radi, a SAD su se, kako kaže, fokusirale na ovo drugo. Prethodno je stigla vest da će SAD podržati sporazum Moskve i Kijeva o obezbeđivanju bezbednosti Ukrajine.

Pogledajte više