BAJDEN DOLIVA ULJE NA VATRU: Emanuel Makron i Marin le Pen kritikuju američkog predsednika koji je uvredljivo govorio o Putinu

G. Čvorović/Od stalnog dopisnika: PARIZ

27. 03. 2022. u 14:53

TREBA sve učiniti da situacija ne izmakne kontroli, poručio je francuski predsednik Emaneul Makron povodom kvalifikacije američkog predsednika Džozefa Bajdena da je ruski predsednik Vladimir Putin “kasapin”.

Foto: EPA

- Ne bih koristio takve reči. Nastavljam da razgovram s predsednikom Putinom. Želimo da se bez vođenja rata i eskalacije zaustavi rat koji je Rusija započela u Ukrajini. Zato smo odabrali da ne reagujemo vojno. Moj cilj kao predsednika je da zaštitim Francuze i Francuskinje od rata na našem tlu. Odlučili smo da sakncionišemo Rusiju, da pomognemo Ukrajincima da izdrže u pružanju otpora, da primimo izbeglice i da diplomatskim putem da ostvarimo prvo prekid vatre, a onda potpuno povlačenje trupa. Ako to želimo, moramo da izbegnemo eskalaciju, i u rečima, i u delovanju – poručio je u nedelju Makron.

Francuski šef države je istakao geografsku poziciju EU koja je ruski sused:

- SAD su naši saveznici u okviru NATO. Radimo s njima, to je dobro, delimo mnogo zajedničkih vrednosti. Ali, oni koji žive uz Rusiju su Evropljani. Zato već pet godina govorim da mi Evropljani moramo da imamo politiku odbrane i da moramo da samo da definišemo prostor i arhitekturu bezbednosti, a ne da to delegiramo drugima. Ne smemo da zaboravimo našu geografiju i istoriju. Nismo u ratu s ruskim narodom.

Slično misli i druga najozbiljnija kandidatkinja na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj, koja je u istoj televizijskoj emisiji s Makronom odgovarala na pitanja novinara.

- Potrebno je smirivanje situacije u Ukrajini. Sigurno je da poslednje izjave gospodina Bajdena, u kojima kaže da želi promenu režima u Rusiji, neće doprineti pronalaženju puta ka smirivanju situacije i uspešim pregovorima. Cilj je da se postigne mir – rekla je Le Penova i Bajdenove reči da je “Putin kasapin” ocenila kao dolivanje ulja na vatru.

Le Penova je poručila da nema nameru da hvali svog političkog protivnika Emanuela Makrona, ali i istakla kao pozitivnu činjenicu da Makron ne ulazi u verbalnu eskalaciju povodom situacije u Ukrajini.

BONUS VIDEO: 

SNIMAK UDARA "KALIBRA": Napad visokopreciznim oružjem sa Crnog mora na vojne objekte Ukrajine

Pogledajte više