RUSI GONE 54. BRIGADU – IZVEŠTAJ SA FRONTA: Prodor ruskih trupa, uništeno 1.547 oklopnjaka, 185 PVO sistema, 236 dronova (VIDEO)

P. Z. S. /telegramt/rybar

22. 03. 2022. u 18:04

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 27. dan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će Ukrajinci morati da izglasaju na referendumu sve kompromise postignute sa Rusijom za okončanje rata.

Foto AP

Brifing zvaničnog predstavnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije generala Igora Konašenkova:

-Jedinice Oružanih snaga Rusije, goneći jedinice 54. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u povlačenju, za dan su napredovale još 4 kilometra i približile se naselju Novomihajlovka, saopštio je Konašenkov.

On je dodao i da je grupa trupa Donjecke Narodne Republike preuzela kontrolu nad naseljem Verhnetorecko i nastavlja sa napadima na jedinice 25. Vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Uništena su dva tenka, pet borbenih vozila pešadije, tri oruđa poljske artiljerije i sedam terenskih vozila u tim borbama. Na mariupoljskom pravcu 36. brigada marinaca ukrajinskih trupa je „potpuno denacifikovana“, saopštila je Narodna milicija DNR.

Ruske jedinice napredovale su 6 km i zauzele Urožajne, borba se vodi sa jedinicama 128. zasebne brdsko-jurišne brigade ukrajinske vojske

Preko noći je izvršeno napredovanje do Kurahova - u dubinu do 5 km, uništena je četa 53. mehanizovane brigade i jedinice jurišnog bataljona 54. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih trupa, snage DNR zauzele su Slavni, Trudovski, Rudnik Čeljuskincev i Mariinku.

Snage LNR uspostavile su kontrolu nad Kalinovim Popasnim, Novoaleksandrovkom, Stepnojem i Boguslavskim i nastavljaju da uništavaju jedinice 30. odvojene mehanizovane brigade ukrajinske vojske.

General Konašenkov je naglasio i da su 22. marta, gađani vojni objekti Ukrajine iz vazdušnog i morskog visokopreciznog oružja velikog dometa. Uništena su velika skladišta goriva i maziva ukrajinskih trupa u naseljima Lisičansk i Kramatorsk, skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja u Družkovci i skladišta sa municijom u Nadeždinci i Novooleksandrovci.

Takođe Operativno-taktička i vojna avijacija pogodila je 83 vojna objekta Ukrajine.
Među njima: četiri komandna mesta, četiri protivvazdušna raketna sistema, tri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije, kao i 68 mesta za gomilanje vojne opreme.

Konašenkoje rekao i da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili u vazduhu 6 ukrajinskih bespilotnih letelica, među kojima je i jedan Bairaktar TB-2 u blizini sela Merefa u oblasti Harkova.

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije ruske snage su uništile 236 bespilotnih letelica, 185 protivvazdušnih raketnih sistema, 1.547 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 154 višecevna bacača raketa, 612 topova i minobacača poljske artiljerije, kao i 1.343 jedinice uništena su specijalna vojna vozila.

BONUS VIDEO - RUSKI KOMANDOS O BORBI SA DESNIM SEKTOROM: "Predali su se, veliki pozdrav građanima Rusiji!"

Pogledajte više