RAT U UKRAJINI I STAV ANKARE: Otkriveno šta želi Turska

Novosti online 20. 03. 2022. u 21:26

TURSKI ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu tokom današnjeg stranačkog skupa u Antaliji kazao je da Turska želi priznanje ukrajinske nezavisnosti, poručivši kako rade na postizanju mira.

Foto: Tanjug AP

Turska ima čvrste veze s Ukrajinom i Rusijom, istakao je, zbog čega rat dveju zemalja utiče na njegovu zemlju, ali i na ceo svet.

- Snažno smo se protivili aneksiji Krima 2014. godine. Da je svet tada bolje reagovao, danas ne bismo bili u ovoj situaciji - smatra Čavušoglu, uveren da su obe strane blizu dogovora oko temeljnih pitanja. A jedno od njih jeste nezavisnost Ukrajine, što Turska podržava i uz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačku želi da bude jemac ukrajinske nezavisnosti.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin na Tviteru je objavio delove intervjua koji je dao za Al Džaziru.

- U ovom ratu neće biti pobednika. Mirovni sporazum nije nemoguć. Najteža pitanja za dogovor su ruski zahtev za priznanjem aneksije Krima, kao i priznanje tzv. nezavisnosti dveju republika u Donbasu- objavio je Kalin.

Četiri su preostala pitanja oko kojih se ruska i ukrajinska strana moraju dogovoriti, dodao je turski portparol, razoružanje i bezbednosna jemstva za Ukrajinu i rad na tzv. denacifikaciji. Obojica zvaničnika naglasila su da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u ovom procesu ima stalnu komunikaciju s ruskim i ukrajinskim predstavnicima kako bi rat prestao.

BONUS VIDEO: "Agava" cveta samo jednom tokom života

 
Pogledajte više