KINA POZVALA NATO DA ODRŽI OBEĆANJE: Peking neće da se alijansa zla širi na istok

Novosti online 19. 03. 2022. u 19:56

KINESKI zamenik ministra spoljnih poslova Le Jučeng poručio je danas da bi NATO trebalo da se drži onoga što je nazvao, "obećanjem da se neće širiti na istok".

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Kineski zvaničnik je kritikovao dalekosežne sankcije Zapada prema Rusiji zbog ruske intervencije na Ukrajinu i rekao da osnovni uzrok "leži u hladnoratovskom mentalitetu i politici moći".

Le je saopštio i da bi se daljim proširenjem NATO, ta alijansa "približila predgrađima Moskve", odakle bi, kako je naveo, projektil mogli da pogode Kremlj u roku od sedam ili osam minuta.

- Ako tako veliku zemlju, posebno nuklearnu silu, saterate u ćošak, to bi dovelo do posledica koje su previše strašne da bismo ih mogli i zamisliti - naglasio je kineski diplomata.

Le je izrazio razumevanje za često ponavljanu formulaciju ruskog predsednika Vladimira Putina "da je NATO trebalo da se rasformira" i "da bude predat istoriji zajedno sa Varšavskim paktom".

- Međutim, umesto da se raspadne, NATO je nastavio da jača i da se širi i vojno interveniše u zemljama kao što su Jugoslavija, Irak, Sirija i Avganistan. Mogu se dobro predvideti posledice nastavka ovim putem.

Kriza u Ukrajini je ozbiljno upozorenje - istakao je Le.

On je još rekao i da je kineski predsednik Si Đinping u petak u razgovorima sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom pozvao "sve strane da zajednički podrže dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine koji će dati rezultate i dovesti do mira".

Kako je naveo, Si je poručio da bi "SAD i NATO takođe trebalo da vode dijalog sa Rusijom kako bi rešili suštinu ukrajinske krize i ublažili bezbednosne brige i Rusije i Ukrajine".

(Telegraf)

BONUS VIDEO: VATRENU STIHIJU GASILO 27 VATROGASACA: Požar na Novom Beogradu, brzom reakcijom izbegnuta tragedija

 
Pogledajte više