SAD PRIZEMLJUJE RUSKE AVIONE: Objavljen spisak svih letelica koje su prevozile putnike i robu u Rusiju

Novosti online 18. 03. 2022. u 19:06

SJEDINjENE Američke Države su u okviru mera kontrole izvoza uveli sankciju kojom su prizemnili 100 aviona koji su nedavno leteli u Rusiju.

Foto: AP Photo/Marina Lystseva

Američko ministarstvo trgovine će danas naložiti prizemljenje 100 aviona koji su nedavno leteli u Rusiju i za koje se veruje da krše američku izvoznu kontrolu, uključujući i avion koji koristi ruski biznismen Roman Abramovič, saopštili su zvaničnici Rojtersu. Lista uključuje boinge kojima upravljaju ruski putnički i kargo prevoznici, uključujući Aeroflot, Air Bridge Cargo, Utair, Nordvind, Azur Air i Aviastar-TU, kao i Abramovičev "Gulfstream G650", što bi moglo dodatno da ometa ruske napore da nastave da obavljaju neke međunarodne letove. Na udaru sankcija američkog Ministarstva trgovine je 100 aviona. Od 100 aviona 33 pripadaju „Aeroflotu“ a jedan je u vlasništvu Romana Abramoviča.

EPA

 

Pružanja usluga letelicama pod sankcijama bez specijalne dozvole povlači za sobom zatvorsku i novčanu kaznu, saopštilo je američko Ministarstvo. Ministarstvo trgovine SAD je najavilo je i da će upozoriti kompanije i druge subjekte širom sveta da svako dopunjavanje gorivom, održavanje, popravka ili obezbeđivanje rezervnih delova ili drugih usluga krše kontrolu izvoza SAD i podvrgavaju kompanije američkim prinudnim merama koje mogu biti i značajne zatvorske kazne, novčane kazne, gubitak izvoznih privilegija ili druga ograničenja.

Ministarka trgovine SAD Đina Rajmondo navela je u izjavi Rojtersu da ministarstvo objavljuje ovu listu kako bi obavestilo međunarodnu javnost da neće dozvoliti ruskim i beloruskim kompanijama i oligarsima da putuju nekažnjeno kršeći američke zakone.

SAD, Kanada i veći deo Evrope zabranili su ruskim avionima letove iznad njihovog vazdušnog prostora, što je dovelo do otkazivanja velikog broja međunarodnih letova Rusije, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: LET U POBEDU: Pogledajte kako dejstvuju Vazdušno-kosmičke snage Rusije

 
Pogledajte više