MEDIJSKI RAT SE ŠIRI NA AFRIKU: Dok Zapad zabranjuje ruske kanale, jedna zemlja udarila na Francuze

Goran Čvorović - Od stalnog dopisnika: PARIZ

17. 03. 2022. u 18:38

POSLE ruskih televizijskih stanica “Sputnjik” i "Raša Tudej", kojima je nedavno zabranjeno emitovanje u EU, sada su na red došle francuske stanice “RFI” i “Frans 24” na koje je katanac stavljen u Maliju.

Foto: Depositphotos

Mediji su, očigledno, u poslednje vreme žestoko na udaru, a to se uklapa u napetu situaciju u kojoj se najavljuje stvaranje nekog novog svetskog poretka i prekonfiguracije uticaja velikih sila, s rizikom od većih sukoba od onog koji trenutno traje u Ukrajini.

Vojna hunta koja se nalazi na vlasti u Maliju zabranila je rad dve francuske informativne kuće uz objašnjenje da šire propagandu. Prebacuje im se između ostalog da su objavljivale neistine o navodnim egezkucijama malijske vojske nad stanovništvom.

Francuske mirovne snage morale su nedavno da se povuku iz ove zemlje, jer su proglašene nepoželjnim. Francuzi su pri tom optužili vlasti ove afričke države da su sklopile dogovor s ruskom privatnom bezbednosnom organizacijom “Vagner” da zauzme njihovo mesto. Došlo je i do napetosti između Rusa i Francuza u ovom regionu, iz tih razloga, ali i celokupnog međunarodnog konteksta.

U Evropi se istovremeno širi strah od mogućeg sučeljavanja NATO i Rusije, jer se konflikt u Ukrajini sve više približava granici s Poljskom, gde je Alijansa odlučila da skoncentriše nove snage. Istovremeno, na Zapadu su konsternirani bombardovanjem teatra u Marijupolju. U Briselu, Parizu i Berlinu optužuju ruske vlasti za varvarski čin, a ne pomaže ni to što iz Moskve krivicu prebacuju na ukrajinski vod “Azov”. Napetost, tako, još više raste.

Fudbalski klub Pari Sen Žermen odlučio je, posle svega, da do kraja sezone rasikne ugovor koji je imao ugovor s ruskom firmom “Fonbet”. Ipak, pariski “sveci” su rešili da ne prekidaju rad svoje fudbalske škole u Moskvi, za decu uzrasta od 3 do 15 godina.

I dok su se Zapad i Rusija ušančili u dva rova, u EU se sve više osećaju posledice nestašica usled sankcija uvednih Moskvi. Građani se dovijaju na razne načine, pa su tako u Parizu preneli da neke perionice veša, na primer, smanjuju temperaturu za pranje rublja, sa 45 na 35 stepeni, a da zauzvrat koriste jače deterxente, kao i da gase reklame u izlozima, ne bi li uštedeli energiju.

Štrajkovi nezadovoljnih korisnika preskupe nafte se nastavljaju na prilazima nekim rafinerijama u Francuskoj.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: NESANICA ZA UKRAJINSKU VOJSKU - Čuveni "Smerč" u akciji

Pogledajte više