U ITALIJI UPUĆEN ALARM VLADI: Zaustavite paralizu u proizvodnji

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

17. 03. 2022. u 16:35

NACIONALNO udruženje industrijalaca (Konfindustrija) uputila je jauk alarmiranja, intervenišite, ograničite cenu gasa u protivnom nam sledi doslovno paraliza u proizvodnji jer će situacija postati nepopravljiva

Foto: Piksabej

Ovakvu poruku Vladi uputio je i javno predsednik Konfindustrije Karlo Bonomi, jer ako se ne postavi uslov maksimalne cene gasa preti zatvaranje ogromnog broja velikih i po zemlju najznačajnijih fabrika, a već je počelo ograničavanje proizvodnje i zatvaranje pogona, stići će se veoma brzo do više hiljada proizvođača. „Postali smo taoci ne samo zbog nabavke osnovnih energetskih materija čije su cene stigle do zvezda već i  zbog birokratije“.

Već se krajem decembra videlo da se stiže u vanredno stanje zbog cena energenata a sada u ovoj situaciji Vlada menja u pet dana tri puta verziju odluke u vezi sa rusklim gasom od kojeg je Italija zavisna 40 procenata.

Čeličane na Siciliji, potom one u Friuli Venecija Đuliji alarmiraju, ne mogu dalje sa proizvodnjom, proizvodnja keramike u Emilija Romanji,  samo su neke od hiljade proizvođača velikih i srednjih, stubovi italijanske ekonomije. Ako država ne bude kresala urgentno cene benzina, dizela, gasa, odnosno skinula namete, poreze, akcize, ali ne privremeno i  ograničila maksimum cena nepopravljiva šteta stiže u Italiji. Najavljuje se da će skinuti samo 15 centi cenu benzina po litri a nema zemlje u Evropi gde su akcize i porezi stigli kao u Italiji do 123 procenta na industrijsku cenu goriva. „To je ludilo da i danas benzin i dizel gorivo imaju težinu kao 1955. godine kada smo imali krizu u Sueckom kanalu ili poplavu u Firenci 1966 ili zemljotres u Friuli 1976, ma šta se sve finansira prelo cene benzina i dan danas...

I nije samo to ogromna muka, šta ja sa firmama koje su do juče imale velike poslove sa Rusijom? Italijanske firme su podelile stav Italije i Evrope o sankcijama uvedenim Rusiji. Ali, ima ih 447 koje rade u Rusiji i koje rizikuju sada da izgube investicije od 11 milijardi evra. Ne mogu da budu sada napuštene, država mora da interveniše i pomogne, alarmira Nacionalno udruženje industrijalaca.

Pogledajte više