EU DOGOVORILA NOVI PAKET SANKCIJA RUSIJI: Šta četvrta tura zabrana uključuje

Novosti online 15. 03. 2022. u 10:10

EVROPSKA unija će danas usvojiti novi paket sankcija Rusiji, koje će pogoditi više od 600 ruskih državljana.

Foto AP

Ministar finansija Francuske Brino le Mer najavio je nove sankcije EU protiv Rusije, navodeći da je u pitanju paket mera koje "EU nikada nije usvojila u svojoj istoriji".

- Novi paket sankcija biće usvojen danas pre podne. Takav paket sankcija EU nikada nije usvojila u svojoj istoriji. To je istorijska odluka. Više od 600 ruskih državljana biće na udaru mera - rekao je Le Mer pred početak sastanka ministara finansija EU u Briselu.

Evropska unija takođe je jutros zvanično dogovorila četvrti paket sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja Romanu Abramoviču. Očekuje se da će svi detalji biti objavljeni kasnije danas, prenosi Indeks.hr.

Sankcije dalje uključuju:

- Zabrana uvoza niza proizvoda od čelika

- Zabrana novih ulaganja u ruskom energetskom sektoru, s ograničenim izuzecima za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda natrag u EU

- Zabrana izvoza luksuzne robe (npr. luksuznih automobila, nakita) iz EU

- Zabrana ocenjivanja Rusije i ruskih firmi iz agencija za kreditni rejting EU i pružanja usluga ocenjivanja ruskim klijentima, što bi dovelo do daljeg gubitka pristupa finansijskim tržištima EU.

Zabrana je usledila nakon razgovora među šefovima EU u Versaju u četvrtak i petak.

- Cilj sankcija je da predsednik Putin zaustavi ovaj neljudski i besmisleni rat - rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove.

Pogledajte više