MMF NAJAVLJUJE PROMENE GLOBALNOG SISTEMA: Promene u energetskom sektoru i platnim sistetima u svetu

D. D. S. 14. 03. 2022. u 14:13

Međunarodni monetarni fond (MMF) će, kako se očekuje, smanjiti svoju prognozu globalnog rasta sledećeg meseca zbog efekata prelivanja ukrajinske krize. MMF takođe najavljuje i da će se globalni sistem značajno promeniti posle ukrajinske krize.

MMF

- Ekonomske posledice ukrajinske krize prenose se na ostatak sveta kroz tri ključna kanala - više cene roba, uticaj na realne prihode i realnu ekonomiju, kao i uticaj na finansijske uslove i poslovno poverenje - izjavila je izvršni direktor MMF-a Kristalina Georgijeva.

Objasnila je da su finansijski uslovi već pooštreni, posebno cena nafte i gasa, dodajući da bi te mere pooštravanja mogle "ići brže i ići dalje" zbog veće inflacije. Šefica MMF je takođe upozorila da "ako se nalazimo u situaciji u kojoj ne možemo brzo da prevaziđemo tenzije", pa su mogući "neki negativan uticaji na multilateralni kapacitet za ublažavanje krize".

Gita Gopinat zamenica generalnog direktora MMF, veruje da će se globalni sistem "na važne načine promeniti" posle ukrajinske krize.

- Možete da vidite promenu u energetskom sektoru i one koje se dešavaju u pogledu platnih sistema širom sveta - rekla je Gopinat, napominjući da bi aktuelni događaji mogli da ubrzaju prelazak na digitalne valute centralne banke i da imaju važne implikacije na to koje rezerve zemlje odlučuju da drže.

U ažuriranju izveštaja o svetskoj ekonomskoj prognozi u januaru MMF je predvideo rast globalne ekonomije za 4,4 odsto u 2022. godini, što je za 0,5 procentnih poena manje u odnosu na oktobarsku prognozu.

Pogledajte više