RUSIJA ZAKAZALA HITNU SEDNICU UN: Na dnevnom redu optužbe za vojno-biološke aktivnosti

Novosti online 11. 03. 2022. u 09:37

SAVET bezbednosti Ujedinjenih nacija, na zahtev Rusije, zakazao je za danas sednicu povodom tvrdnji Moskve o - vojnim biološkim aktivnostima Sjedinjenih Država na teritoriji Ukrajine - a što lideri Ukrajine i SAD negiraju.

Foto: EPA

- Ovo je pokušaj dezinformacija na koji smo upozoravali da bi Rusija mogla da inicira, kako bi opravdala eventualni napad biološkog ili hemijskog oružja - rekla je portparolka misije SAD pri UN Olivija Dalton, prenosi AP. Ona je kazala da Vašington neće dozvoliti da Moskva koristi Savet bezbednosti kao mesto za promociju dezinformacija.

Podsećamo, Ministarstvo odbrane Rusije je juče saopštilo da su u biološkim laboratorijama koje su stvorile i finansirale SAD u Ukrajini, kako pokazuju dokumenti, vršeni eksperimenti sa slepim miševima. Objavljeno je da je Projekat R-781 Sjedinjenih Država, koji je razvijen u laboratorijama Ukrajine, proučavao slepe miševe kao agente biološkog oružja.

Pored toga, prema rečima portparola ruskog Ministarstva odbrane Igora Konašenkova, Sjedinjene Države su proučavale prenos patogena putem divljih ptica koje migriraju između Ukrajine i Rusije i drugih susednih zemalja.

Pogledajte više