UBRZAN IZLAZAK IZ RUSKE ENERGETSKE MREŽE: Baltičke zemlje rešile da istupe

Novosti online 09. 03. 2022. u 10:16

BALTIČKE zemlje potpisale su sporazum o istupanju iz ruske mreže za snabdevanje električnom energijom i njihovoj sinhronizaciji sa evropskom mrežom pre 2025. godine, objavljeno je na portalu letonske RTV "LSM".

Foto: Profimedia/Ilustracija

Litvanija, Letonija i Estonija potpisale su sporazum o isljučenju iz ruske mreže za snabdevanje električnom energijom i njihovoj sinhornizaciji sa evropskom mrežom pre 2025. godine, izjavila je parlamentarna sekretarka Ministarstva ekonomije Ilza Indrikson na sednici komisije Sejma za rashode i reviziju, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, sa Estonijom i Litvanijom bilo je moguće dogovoriti da ne treba odugovlačiti sa projektom sinhronizacije do 2025. godine, već se to može učiniti i ranije. 

- Ministar ekonomije Janis Vitenberg obratio se za podršku Evropi kako bi se ubrzala realizacija ovih odluka - izjavila je Indriksone. Ona je istakla i da privremeno isključenje takođe zahteva dodatno finansiranje, ali već sada će to obezbediti značajno veću sigurnost snabdevanja električnom energijom.

(Sputnjik)

Pogledajte više