AMERIKANCI IZNENAĐENI?! Poljska ponudila sve svoje MiG-29 ukrajincima

Tanjug

08. 03. 2022. u 23:49

ODLUKA Poljske da stavi sve svoje borbene avione tipa MiG-29 na raspolaganje Sjedinjenim Američkim Državama je "iznenadni potez" Varšave, ocenila je danas Viktorija Nuland, treći diplomata po rangu u američkom Stejt departmentu nakon što je Ukrajina zatražila da evropske zemlje obezbede borbene avione za pomoć u borbi protiv ruske invazije.

Foto: EPA

-Koliko znam, nije bilo prethodnih konsultacija s nama o nameri da nam daju ove avione, tako da mislim da je to zapravo bio iznenađujući potez Poljaka, rekla je podsekretarka Stejt departmenta za politička pitanja Viktorija Nuland na saslušanju pred odborom za spoljne poslove Senata, prenosi Rojters.

Poljska je spremna da rasporedi sve svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i stavi ih na raspolaganje SAD dok istovremeno poziva i druge članice NATO koje poseduju avione tog tipa da učine isto, saopštilo je ranije poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Istovremeno, Vlada u Varšavi traži od Vašingtona da Poljskoj pošalje polovne avione sa odgovarajućim operativnim sposobnostima i ističe da je Poljska spremna da odmah utvrdi uslove kupovine aviona.

-Poljska ima koristi od pune vazdušne zaštite NATO. Glavno pitanje je procena neposrednih potreba Poljske u kontekstu činjenice da je Poljska u neposrednom susedstvu ovog sukoba, naglasila je Viktorija Nuland, dodajući da i Vašington traži da se nekoliko baterija protivvazdušnih raketnih sistema Patriot instaliraju u Poljskoj.

Poljska podržava Kijev odbrambenim oružjem, ali je i poručila da neće slati avione u Ukrajinu jer nije strana u sukobu između Ukrajine, koja nije saveznik NATO i Rusije.

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENjE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pogledajte više