HUMANITARNA PODRŠKA ZA UKRAJINU: Evropska komisija šalje 500 miliona evra iz budžeta EU

Tanjug

08. 03. 2022. u 17:45

EVROPSKA komisija predstavila je danas paket pomoći Ukrajini koji obuhvata direktnu humanitarnu pomoć, hitnu pomoć u okvirima civilne zaštite, podršku na granicama i jasan pravni status za izbegle iz Ukrajine u EU.

Foto Tanjug/AP

Humanitarna podrška sastoji se od 500 miliona evra iz budžeta EU, što je namenjeno rešavanju humanitarnih posledica rata, kako unutar Ukrajine, tako i šire.

Od toga 85 miliona evra će biti izdvojeno za Ukrajinu, a 5 miliona za Moldaviju za obezbeđivanje hrane, vode, zdravstvene zaštite i smeštaja.

U Evropskoj komisiji napominju da su u okvirima do sada najvećeg aktiviranja Mehanizma civilne zaštite EU milioni medicinske opreme, vozila, šatora, ćebadi i vreća za spavanje već u Ukrajini, ali i u susednoj Moldaviji, Poljskoj i Slovačkoj kako bi se pomoglo svima koji beže od rata.

U oblasti upravljanja granicama, Brisel je obezbedio smernice, dodatno osoblje i finansisjka sredstava kako bi se efikasno dočekale izbeglice iz Ukrajine.

Istovremeno, u Komisiji naglašavaju da se EU u rekordno brzom roku dogovorila da aktivira Direktivu o privremenoj zaštiti koja će izbeglima iz Ukrajine dati pravo na socijalnu pomoć, obrazovanje i pristup tržištu rada na teritorji cele EU 27.

Dodaje se da se radi na usvajanju „Kohezione akcije za izbeglice u Evropi” što bi trebalo da omogući dodatnu fleksibilnost za finansiranje mera koje podržavaju ljude koji beže iz Ukrajine i to kroz Evropski fonda za regionalni razvoj, Evropski socijalni fond i Fond za evropsku pomoć najugroženijim.

Ocenjuje se da se i oko 10 milijardi evra iz sredstava pomoći iz EU Fonda za oporavak za 2022. može koristiti za finansiranje akcija podrške onima koji beže iz Ukrajine.

BONUS VIDEO:

SPEKTAKULARAN SNIMAK IZ JERMENIJE: Posebna čestitka za 8. mart - osmica prelazi u slova „Z“ i „V“

Pogledajte više