BRITANSKI "ŠEL" UDARA SANKCIJE RUSIJI: "Svesni smo da naša prošlonedeljna odluka da kupimo rusku sirovu naftu nije bila ispravna"

Novosti online 08. 03. 2022. u 14:51

BRITANSKI energetski div Šel saopštio je danas da će prestati da kupuje rusku naftu i prirodni gas, zatvoriti svoje benzinske pumpe, prekinuti poslove s avio gorivom i sve druge operacije u toj zemlji zbog međunarodnog pritiska na kompanije da prekinu sve veze zbog ruske intervencije u Ukrajini.

Foto Tanjug-AP

Šel je naveo u saopštenju da će se "postepeno" povući iz svih ruskih poslova sa ugljovodonicima, uključujući sirovu naftu, naftne derivate, prirodni gas i tečni prirodni gas, navodi Blic.

Odluka je doneta u trenutku kada rastuće cene nafte potresaju svetska tržišta i samo par dana nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao Šel navodeći da je saznao da je ta kompanija u petak ''diskretno'' kupila naftu od Rusa, optuživši je za nastavak saradnje s vlastima ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kuleba je u poruci na Tviteru napisao: -Jedno pitanje za Šel: zar vam ruska nafta ne miriše na ukrajinsku krv?- navodi američka agencija.

-Vrlo smo svesni da naša prošlonedeljna odluka da kupimo rusku sirovu naftu koja će se prerađivati u benzin i dizel - iako je vođena pre svega našim razmišljanjem da se obezbedi sigurno snabdevanje - nije bila ispravna i žao nam je zbog toga- izjavio je glavni izvršni direktor Šela Ben van Berden.

Prema njegovim rečima, profit od ograničenih, preostalih količina ruske nafte koje će kompanija preraditi biće usmeren u poseban namenski fond.

BONUS VIDEO: PRECIZNI UDAR RUSKOG "SUHOJA": Uništen vojni objekat ukrajinskih nacionalista

 
Pogledajte više