ODLUKA DA SE OPKOLI RUSIJA DONETA 1996: Autorski tekst DŽareda Izraela, američkog publiciste

Džared Izrael

07. 03. 2022. u 09:00

NAROD je uvučen u propagandni blickrig koji je delotvoran jer se ne dovodi u pitanje.

Džared Izrael / Foto Jutjub

Putin je rekao da je ruska vojna akcija u Ukrajini izazvana nemilosrdnim, planiranim zapadnim opkoljavanjem njegove zemlje, koristeći države bivšeg sovjetskog bloka regrutovane u nuklearno naoružani NATO, pri čemu je Ukrajina smrtonosna - poslednja kap.

Neki NATO apologeti izjavili su "da laže", tvrdeći da "nije bilo planiranog opkoljavanja".

NATO se, ipak, nasumično širio, odgovarajući na želje zemalja koje su se našle u blizini Rusije.

U tekstu "Njujork tajmsa" još 1997, pod naslovom "Sudbonosna greška", Džordž F. Kenan, jedan od najvećih američkih stručnjaka za nekadašnji Sovjetski Savez, napisao je: "Krajem 1996. bilo je dozvoljeno ili izazvano da preovlada utisak da je nekako i negde odlučeno da se NATO proširi do granica Rusije."

Dakle, odluka o opkoljavanju Rusije doneta je tada, na najvišim nivoima, pre nego što je počela ekspanzija širenja Alijanse.

Drugi kažu da je Putin paranoičan, "jer je NATO blagonaklon, što zapadni lideri tvrde godinama". Pišući 1997. godine, penzionisani admiral i stručnjak za spoljnu politiku Judžin Džej Kerol mlađi je primetio: "Predsednik Klinton i njegovi savetnici poriču da ekspanzija preti Rusiji. On (Klinton) je rekao maturantima na Vest pointu u maju 1997. da je cilj 'izgraditi i obezbediti novu Evropu, mirnu, demokratsku i nepodeljenu konačno'."

OVO JE je "zabluda, namerna", napisao je Kerol. U svojoj suštini, naglasio je, proširenje NATO je usmereno na Rusiju. A Džordž Kenan je dodao da "uprkos uveravanjima Rusa da proširenje granica NATO na istok nema nikakve vojne implikacije", opkoljavanje je garantovao "novi hladni rat", koji bi mogao da se završi "vrućim, što sada vidimo".

- Ne, ne, ne - povikao je svojevremeno, "slaveći 70 godina mira", odgovarajući Putinu NATO u svom saopštenju, navodeći da su "odbrambeni savez".

Odbrambeni savez, 70 godina mira...? U novembru 1992. ratni brodovi NATO uspostavili su blokadu Jadrana, silom održavajući sankcije protiv Jugoslavije. NATO je 21. novembra 1994. bombardovao vazdušnu bazu Udbina u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini. U maju, 25. i 26. te iste godine NATO je bombardovao skladišta municije VRS na Palama. U septembru i avgustu 1995. godine NATO je masovno bombardovao Republiku Srpsku, uključujući i hemijsko oružje. NATO je 1999. bombardovao SR Jugoslaviju 78 dana, ranjavajući, ubijajući, uništavajući.

Od čega se to branio NATO? Da li su Srbija, Republika Srpska, bivša RSK ikada pretile NATO članici?

SAJT "Dojče vele" optužio je da je ruska akcija "preokrenula pretpostavke o svetosti granica". Dakle, do sada su državne granice bile svetinja? A kada je Hrvatska ušla u rat da se otcepi i razbije Jugoslaviju... Zar to nije uništilo međunarodno priznate granice? Jedna analiza objavljena na internet-stranici NATO priznaje:

"Svi nemački postupci tokom jugoslovenskog rata za dezintegraciju snažno su podržavali Sloveniju i Hrvatsku... Nemačka je održala Hrvatsku u životu politički i ekonomski, i podržavala njihov slučaj unutar EU (tada EZ)."

Imajući u vidu sve monumentalne laži NATO i njegovih apologeta, Rusi bi bili glupi kada bi verovali trenutnim NATO tvrdnjama kako je imao samo miroljubive namere u Ukrajini, posebno zato što su NATO sile detaljno upravljale rušenjem ukrajinske vlade koja je bila prijateljska sa Rusijom, a zatim naoružavale i upravljale njenim spram Rusije neprijateljskim naslednikom.

ŠTO SE tiče Putinove tvrdnje da je ukrajinska država zaražena fašizmom, ona je dobro osnovana. Ukrajinski lideri, uključujući Zelenskog, kažu da vlada ne može biti zaražena fašizmom jer je Zelenski Jevrejin. Ali pa šta. I ja sam Jevrejin. Nasuprot popularnom verovanju, Jevreji su kao i svi drugi ljudi, neki dobri, neki loši. Zelenski je glumac koji igra lošu ulogu. Na primer, poklič Zelenskog "Slava Ukrajini! Slava herojima!" bio je slogan OUN-B-a, nacističke snage u Ukrajini u Drugom svetskom ratu. (To je kao "Za dom spremni" za hrvatske ustaše.)

Stepan Bandera je predvodio OUN-B. U nedavnim anketama, 32 odsto Ukrajinaca je podržalo Banderu. U intervjuu za Ukrajinsku pravdu 2019. godine, Zelenski je rekao da je Bandera "jedan od ljudi koji je branio slobodu Ukrajine" i "heroj za određeni procenat Ukrajinaca, i to je normalno i kul".

Dakle, po njemu - "fašizam brani slobodu; voleti fašizam je kul".

Zelenski je smokvin list za fašizam.

Pogledajte više