NOVA RAKETNA PROBA SEVERNE KOREJE: Još jedno testiranje samo nekoliko dana pred izbore u Južnoj Koreji

Tanjug

05. 03. 2022. u 10:11

SEVERNA Koreja je danas ponovo lansirala balističku raketu sa kopna ka moru istočno od Korejskog poluostrva, saopštile su regionalne vojne komande i potvrdile da je u pitanju novo raketno testiranje samo nekoliko dana uoči predsedničkih izbora u Južnoj Koreji.

Foto Tanjug/AP

Združeni generalštab vojske Južne Koreje saopštio je da je detektovano lansiranje jedne balističke rakete, a kancelarija japanskog premijera Fumija Kišide je saopštila da je po svemu sudeći reč o balističkom raketnom testu, prenosi Rojters.

Američka indo-pacifička komanda je u svom saopštenju osudila lansiranje severnokorejske balističke rakete, pozivajući režim u Pjongjangu da se suzdrži od daljih destabilizujućih poteza, s obzirom da je današnje lansiranje bilo deveto u ovoj godini.

Južnokorejska vojska je saopštila da je današnje lansiranje izvršeno sa lokacije u blizini Sunana, gde se nalazi međunarodni aerodrom u Pjongjangu.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši poručio je da lansiranje "nije prihvatljivo".

- Značajan tempo kojim Severna Koreja razvija svoju tehnologiju za lansiranje raketa nije nešto što naša zemlja i okolni regioni mogu da prihvate - rekao je on.

BONUS VIDEO:

KOLONA NAPUŠTENIH UKRAJINSKIH TENKOVA: Ruska vojska ostavila svoj pečat

Pogledajte više