ONESPOSOBLJAVANJE SATELITA JE POVOD ZA RAT: Roskosmos uspeo da odbije pokušaje hakovanja, izjavio Dmitrij Rogozin

Novosti onlajn

02. 03. 2022. u 12:27

ONESPOSOBLjAVANjE satelita je casus belli, rekao je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin posle hakerskog napada na ruski Centar za kontrolu letova.

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, file

- Želim da upozorim one koji to pokušavaju da urade da je reč o zločinu koji treba veoma oštro da bude kažnjen, jer je udaljavanje bilo koje kosmičke konstelacije bilo koje države sa dužnosti takozvani casus belli, odnosno izgovor za rat - rekao je Rogozin za televizijski kanal „Rusija 24”.

Prema njegovim rečima, korporacija će tragati za počiniocima ovih napada i prenositi podatke o njima specijalnim službama za pokretanje krivičnih dela.

Pre toga je primetio da je bilo pokušaja hakovanja, ali da je bezbednosni sistem Roskosmosa uspeo da ih odbije.

- Da, bilo je takvih pokušaja da se upadne u kontrolne centre, ali je naš bezbednosni sistem to automatski apsorbovao i odbio te napade - rekao je Rogozin.

Ranije je jedan broj Telegram kanala izvestio da je hakerska grupa NB65, povezana sa mrežom Anonimus, navodno uspešno hakovala komunikacije Roskosmosa sa ruskim satelitima.

Foto: Printscreen/Jutjub

Rusija traži garancije da se VanVeb sateliti neće koristiti u vojne svrhe

Direktor Roskosmosa je, takođe, rekao da Rusija očekuje garancije da "Vanveb" sateliti neće biti korišćeni u vojne svrhe, a da je rok za pružanje takvih garancija 4. mart u 21.30. Ukoliko taj rok ne bude ispoštovan, nosač raketa „Sojuz 2" će biti uklonjen s lansiranja.

- Zahtevamo da nam budu pružene sveobuhvatne pravne garancije da 'VanVeb' neće koristiti ove satelite u vojne svrhe i da neće pružati usluge određenim vojnim resorima - rekao je Rogozin za televizijski kanal „Rusija 24“.

„VanVeb“ sateliti su namenjeni ostvarivanju svemirskog komunikacionog sistema koji obezbeđuje brz pristup internetu bilo gde u svetu.

Prema ranije najavljenim planovima, za izvođenje satelita „VanVeb“ u svemir tokom 2022. godine planirano je šest lansiranja sa rakete „Sojuz“ s kosmodroma Bajkonur, kao i jedno lansiranje s kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani.

Ranije je saopšteno da zbog situacije u Ukrajini „VanVeb“ još nije odlučio da li će lansiranje satelita s Bajkonura, planirano za 5. mart, biti odloženo. Ruska strana je saopštila da je spremna da nastavi da ispunjava ugovorne obaveze i da se priprema za lansiranje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SNAŽNE EKSPLOZIJE U HARKOVU: Granate eksplodiraju u fabrici tenkova

Pogledajte više