MILORAD VUČELIĆ U "NOVOM JUTRU": Evropa je dozvolila da Amerika napravi rat na njenom tlu

Novosti online 28. 02. 2022. u 08:20

GLAVNI i odgovorni urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić gostovao je u emisiji na televiziji Pink, gde je komentarisao trenutnu situaciju u svetu.

Foto: Prinstkrin

Vučelić je govorio o prilikama u Ukrajini, gde je komentarisao koliko očekuje od pregovora između Rusije i Ukrajine.

- Ne očekujem previše, Rusija mora da ima svoj ishod da zaustavlja negde na trećini ili na pola, to ne daje nikakav efekat, jer ostaje ogromna pretnja Rusiji sa teritorijom Ukrajine. To neće biti brza operacija. Videli smo da je vojska do te mere naoružana, bez obzira na to što još formalno nisu primljeni u NATO, Rusija ratuje protiv jednog kraka NATO-a - rekao je i zapitao zašto bi Rusija dozvolila naoružanje Ukrajine.

On je napomenuo da je trenutna situacija užasna za civile, ali se složio i sa konstatacijom da je rušenje svakog principa međunarodnog javnog prava započelo 1991. godine, rasturanjem Jugoslavije.

- Četiri hiljade civila u Donbasu je nestalo i pobijeno od strane Ukrajine za ovih 8 godina, a ukupno 16 hiljada žrtava na koje se niko nije osvrnuo. Ovu taktiku su i ranije primenjivali, ovako je počeo i rat protiv Srbije i on se nastavlja, ovo je samo njegov prirodni nastavak. To se desilo na teritoriji Srbije s Kosovom, kad se desilo razbijanje Jugoslavije, kad su razoreni svi predsednički dokumenti, ovo je jedna zakonodavna posledica. Neki kažu da je to bilo pre 20-25 godina, ali za istoriju je to tren - objasnio je on.

Govoreći o situaciji u Evropi i medijskom ratu koji se trenutno vodi, Vučelić je rekao da ne može da veruje da je Evropa dozvolila rat na svom tlu.

- Mene najviše fascinira potpuna inferiornost evropskih vladara, oni su u toj meri jedne male nedostojne ličnosti da su dozvolili da Amerika napravi rat usred Evrope i to opravdavaju ruskom pretnjom invazijom - naglasio je Vučelić.

O sankcijama koje je Evropa uvela Rusiji, Vučelić je rekao da ih je Rusija bila svesna.

- Sankcije će sigurno uticati na Rusiju, ali teško je poverovati da Rusija nije bila svesna kakve će poteze vući zapad. Ali verujem da štete nanesene sankcijama neće biti toliko velike i značajne. Ne kreće se u takvu jednu operaciju a da niste svesni rizika - istakao je Vučelić.

- Teško je poverovati da krećete u jednu takvu operaciju, potvrđujete da ste vojno možda i zakasnili, s obzirom na količinu oružja koja je stacionirana u Ukrajini. To su ogromne količine naoružanja jer je Ukrajina bila faktički član NATO pakta, ona je imala svoje jedinice i svoje vojne objekte i baze koje su bile tako postavljene, ne da štite Ukrajinu nego da napadnu Rusiju - istakao je Vučelić.

Pogledajte više