UPRAVNI ODBOR EANA: Suspendovan TASS iz članstva

Tanjug

27. 02. 2022. u 18:13

EVROPSKI savez novinarskih agencija (EANA) suspendovao je danas iz svog članstva rusku novinsku agenciju TASS, zbog toga što, kako navode, nije u mogućnosti da pruži nepristrasne vesti, koje predstavjau srž misije te organizacije.

Foto vikipedia/TASS

Imajući to u vidu, kao i zahtev članova da se TAS S isključi iz EANA, Upravni odbor, kao izvršni organ Saveza, jednoglasno je odlučio da odmah suspenduje TASS iz EANA, dok Generalna skupština ne odluči, u skladu sa Statutom, da li TASS treba isključiti iz Saveza, navedeno je u saopstenju.

Suspenzija znači da će TASS izgubiti pristup resursima koje EANA stavlja na raspolaganje svojim članovima dok se ne donese odluka o isključenju.

Agenciji TASS će, takođe, biti zabranjeno da učestvuje na sastancima EANA, onlajn ili oflajn, sve dok Generalna skupština ne odluči o budućnosti njenog članstva.

TASS će biti dozvoljeno da učestvuje i glasa na Generalnoj skupštini koja će odlučivati o njenom isključenju, stoji u saopštenju Upravnog odbora EANA.

Upravni odbor, takođe, poziva da se vanredna Generalna skupština održi u Sarajevu, 13. maja.

Jedina tačka dnevnog reda ove vanredne Generalne skupštine bila bi odluka o isključenju TASS iz EANA. Generalni sekretar će se pobrinuti da se odluka Upravnog odbora sprovede u delo, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pogledajte više