NIŠTA OD REZOLUCIJE SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Rusija uložila veto, Kijev odbio pregovore, Bajden raspoređuje dodatne trupe po Evropi

Novosti online 25. 02. 2022. u 07:37 >> 22:59

RUSIJA je u četvrtak, 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Donbasu. Ukrajina je proglasila ratno stanje i prekinula diplomatske odnose sa Moskvom. Oglasio se i NATO koji najavio da će rasporediti dodatne odbrambene snage u istočnom pravcu.

Foto Tanjug/AP

00.20 I Kanada uvodi sankcije Putinu i Lavrovu

Kanada uvodi sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, izjavio je danas kanadski premijer Džastin Trudo. On je rekao da će ovaj treći niz akcija protiv Rusije ove nedelje biti usmeren na Putina i njegove kolege "arhitekte ovog varvarskog rata", preneo je Rojters.

Kanada će uvesti i dodatne sankcije Belorusiji i njenim liderima zbog podsticanja Putinove invazije na Ukrajinu, rekao je Trudo na konferenciji za novinare.

00.00 Rusija uložila veto na rezoluciju o napadu na Ukrajinu

Rusija je večeras uložila veto na Nacrt rezolucije u kojoj Savet bezbednosti UN poziva na hitno obustavljanje ofanzive u Ukrajini.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja članica, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili uzdržani.

Rezoluciju su predložile Sjedinjene Američke Države i Albanija.

Foto: Predsednička administracija Ukrajine

23.52 Zelenski se obratio javnosti :Ovu noć moramo preživeti

Večeras se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju obratio građanima. On je naglasio da će Rusija ove noći upotrebiti sve snage koje ima da slomi otpor ukrajinske vojske.

- Ove noći će krenuti u juriš. Svi razumemo šta nas čeka: ovu noć moramo preživeti. Sudbina Ukrajine se odlučuje upravo sada - istakao je Zelenski.

Foto: Printskrin

23.18 Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo sednicu o Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je večeras sednicu na kojoj treba da glasa o predlogu rezolucije kojom se osuđuje Rusija za invaziju na Ukrajinu i zahteva od nje da se odmah i bezuslovno povuče, ali bi taj pokušaj mogao da propadne zbog prava Moskve da stavi veto.

Očekuje se da će rezoluciju koju su predložile SAD, nakon toga razmatrati i 193-člana Generalne skupštine UN za nekoliko dana, rekao je Rojtersu u četvrtak visoki zvaničnik američke administracije, koji je želeo da ostane anoniman.

Iako se očekuje da Rusija uloži veto na rezoluciju, Vašington i saveznici vide ovo glasanje kao šansu da se pokaže da je Moskva izolovana zbog svojih akcija.

Foto: Yves Herman, Pool via AP

22.58 Stoltenberg: "Sjedinjene Države će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a"

Zemlje NATO-a spremne su da u narednim danima rasporede svoje snage za brzo reagovanje od 40.000 ljudi, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

- Imamo saveznike. SAD i Velika Britanija su pojačale svoju spremnost i snage za odgovor koje su pridružene NATO-u i snage za odgovor NATO-a. To su dodatne snage koje možemo da rasporedimo. Ne kažem da ćemo rasporediti sve. Ali brojnost raspoređenih snaga NATO-a se utrostručila od 2014. i iznosi oko 40.000 vojnika - rekao je Jens Stoltenberg.

22.50 Bajden raspoređuje dodatne trupe po Evropi

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je da je naredio raspoređivanje dodatnih američkih snaga u Evropi radi podrške saveznicima Vašingtona u NATO-u, navedeno je u saopštenju šefa Bele kuće objavljenom u petak.

22.48 Lukašenko: Ne bojimo se sankcija zapada

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se Minsk i Moskva ne boje sankcija Zapada.

- Ne mislim da će biti gore... Svi plaše Rusiju, Belorusiju. Čujte, i Rusi i Belorusi su toliko zaplašeni tim sankcijama da se više ne plašimo, strah je nestao, preživećemo. Traktore imamo, tehniku, seme. Znači, nećemo umreti, Moći ćemo da obučemo ljude. Sve imamo, ne treba se nervirati, treba ponosno hodati svojom zemljom - rekao je on tokom posete radnicima Minskog naučno-praktičnog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju.

22.35 Abhazija priznala Donjeck i Lugansk

Predsednik Abhazije Aslan Bžanija potpisao je ukaze kojima se priznaje nezavisnost DNR i LNR, saopštila je njegova pres služba.

U obraćanju građanima on je rekao da Abhazija pomno prati dešavanja oko Donbasa. Izrazio je uverenje da abhasko društvo podržava tu odluku.

22.10 Bela kuća najavila sankcije Putinu

Bela kuća je najavila sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a sekretarka za štampu Džen Psaki je rekla da bi zabrana putovanja mogla biti "deo američke komponente sankcija".

Podsetimo, nešto ranije danas sankcije lično ruskom predsedniku Vladimiru Putinu najavila je Evropska unija.

21.45 Razgovarali Bajden i Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je večeras sa predsednikom Sjedninjenih Američkih Dražava Džozefom Bajdenom.

Ukrajinski predsednik je podelio detalje razgovora na svom Tviter nalogu.

Razgovor je usledio nakon što je Zelenski, koji je još u Kijevu, održao govor tokom noći kada je rekao da je Ukrajina sama u odbrani svoje zemlje.

21.52 Zaharova: Kijev odbio pregovore, traže da se odlože za sutra

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je večeras da je Kijev odbio da pregovara o ukrajinskoj krizi i da je predložio da to pitanje bude odloženo za sutra.

- Ukrajinska strana je odbila da pregovara. Predstavnici kijevskog režima su predložili da se ovo pitanje odloži za sutra - rekla je Zaharova, prenose ruski mediji.

20.05 Odluka Vučića glavna vest u Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Palate Srbija povodom situacije o Ukrajini, a kada je saopštio da uvođenja sankcija Rusiji neće biti, to je odjeknulo širom te zemlje.

Ovom obraćanju vodeći mediji Ruske Federacije posvetili su veliku važnost.

Još dok je predsednik Republike Srbije govorio, kao hitna vest u Rusiji je objavljena odluka koju je Aleksanar Vučić saopštio.

20.02  Ukrajinske trupe ispalile pet granata

Ukrajinske trupe ispalile su pet granata kalibra 122 mm na selo Verhnjetoreckoe, saopštilo je predstavništvo DNR.

19:55 Pušilin: Povećava se broj ukrajinskih vojnika koji se dobrovoljno predaju

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da se povećava broj ukrajinskih vojnika koji se dobrovoljno predaju.

- Povećava se priliv bivših ukrajinskih vojnika koji su se dobrovoljno predali. Oni su doneli ispravnu odluku – da polože oružje i ne pucaju na stanovnike Donbasa  - naglasio je Pušilin .

19.30 Moskva: Ruska vojska blokirala Kijev sa zapadne strane

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da je ruska vojska blokirala Kijev sa zapadne strane.

- Glavne snage vazdušno-desantnih trupa udružile su se sa ruskim desantnim jedinicama na aerodromu Gostomel i blokirale glavni grad Ukrajine sa zapada - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

On je optužio ukrajinsko rukovodstvo da pokušava da koristi civile kao živi štit.

- Obraćam se građanima Ukrajine: vaše nacionalističko rukovodstvo koristi iste metode kao i teroristi. Žele da vas iskoriste kao živi štit. Ruske oružane snage neće sprovoditi nikakve udare na stambene oblasti ukrajinske prestonice - rekao je Konašenkov.

Kako je naveo,prema podacima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, u borbama je poginulo više od 200 pripadnika specijalnih jedinica Ukrajine.

Ranije danas, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju.

18.59 Nova eksplozija u Donjecku?

Dopisnik Agencije RIA javlja da se u Donjecku čula nova eksplozija, ali zvaničnih potvrda još uvek nema.

18.42 - EU odlučila da zamrzne sredstva Putinu i Lavrovu

Evropska unija složila se da zamrzne imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova zajedno uz druge sankcije, izjavio je danas letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs.

18:40 - Ovo su svih 15 tačaka zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije saopštio da je Savet za nacionalnu bezbednost 15 zaključaka, koje možete pročitati klikom OVDE.

18.35 Vučić: Ne uvodimo sankcije Rusiji

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije obratio se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

- U skladu sa svojom politikom i poštovanjem Međunarodnog prava republika Srbija pruža podršku integritetu i poštovanju granica Ukrajine. Bez obzira na provokacije, ostajemo dosledni da se zalažemo da se poštovanjem načela sačuva mir u regionu. Naša politika mora da bude pažljivija i popustljivija. Mi ćemo se prilikom razmatranja potrebe da se donesu sankcije voditi svojim nacionalnim interesima. To uključuje i Rusku Federaciju. Smatramo da nam nije vitalan interes da uvedemo sankcije - naglasio je on.

18.31 Zelenski poručio: "Ovde smo, u Kijevu"

17.45 Rusija odgovara Fejsbuku

Rusija će preduzeti mere za delimično ograničavanje pristupa Fejsbuku od 25. februara, saopštio je Roskomnadzor, prenose RIA novosti.

Iz Roskomnadzora dodaju i da je Generalno tužilaštvo, u koordinaciji sa Ministarstvom spoljnih poslova, prepoznalo ovu društvenu mrežu "kao umešanu u kršenje prava i sloboda građana zemlje".

Dan ranije, Fejsbuk je uveo ograničenja stranici "RIA Novosti".

Osim toga, prema navodima Roskomnadzora, cenzurisani su materijali četiri ruska medija — Zvezde, RIA Novosti, Lenta.ru i Gazeta.ru.

17.39 Rusija izbačena sa "Pesme Evrovizije"

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije.

Izvršni odbor EBU-a doneo je odluku na osnovu ranije današnje preporuke upravnog tela Pesme Evrovizije, Referentne grupe, na osnovu pravila događaja i vrednosti EBU-a. Preporuku Referentne grupe podržao je i televizijski komitet EBU-a, navodi se u saopštenju.

Rečeno je da je razlog izbacivanja Rusije zbog zabrinutosti da bi uključivanje Rusije dovelo konkurenciju na "loši ugled".

- Pre donošenja ove odluke, EBU je odvojio vreme da se opširno konsultuje sa svojim članstvom.  EBU je apolitična članica organizacija emitera posvećena održavanju vrednosti javnog servisa. Ostajemo posvećeni zaštiti vrednosti kulturnog takmičenja koje promoviše međunarodnu razmenu i razumevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz muziku i ujedinjuje Evropu na jednoj sceni - dodaje se u saopštenju.

17.30 Reakcija Moskve na isključivanje iz Saveta Evrope

Savet Evrope, zbog suspenzije članstva Rusije u organizaciji, mora da vrati naknadu od 32,5 miliona evra koju je platila početkom godine, izjavio je Vladimir DŽabarov, prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove, prenose RIA novosti.

- Godišnji doprinos Rusije u budžet Saveta Evrope je 32,5 miliona evra. Poštovani Savet Evrope, ako se dobro sećam, doprinosi su uplaćeni početkom godine. Zato budite ljubazni, pokažite pristojnost i vratite ruski doprinos. za tekuću godinu. Sve je pošteno!  – napisao je senator na svom Telegram kanalu.

Ova reakcija Moskve stigla je nakon odluke da se Rusija isključi iz Saveta Evrope.

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je da isključi Rusiju iz članstva u toj organizaciji, saopštio je ministar inostranih poslova Rusije Luiđi di Majo.

16.49 Rusija izbačena iz Saveta Evrope

Komitet ministara Saveta Evrope isključioje Rusiju iz te organizacije, saopštio je ministar spoljnih poslova Italije, navodi RIA Novosti. 

16.48 Nema pregovora o kapitulaciji

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Melnik izjavio je da je Kijev spreman da razgovara sa Putinom, ali da nema govora o kapitulaciji, navodi RIA Novosti.

16.47 Ofanziva na Harkov

Ruske snage obnovile su napad na grad Harkov na istoku zemlje, pogodivši ga vazdušnim udarima i granatiranjem, iizvestio je dopisnik Gardijana Piter Bomont.

16.46  Evropski kanali ne žele da izveštavaju o granatiranju civila od strane ukrajinske vojske

Francuska novinarka Kristel Neant rekla je za Sputnjik da evropske novinske mreže odbijaju da koriste njene izveštaje o kijevskim snagama koje granatiraju civile u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

Nean se nalazi na crnoj listi ukrajinskog sajta Mirotvorec, koji je pokrenut 2014. godine radi objavljivanja ličnih podataka onih koji navodno predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost Ukrajine.

Na pitanje da li evropski emiteri prihvataju njene materijale o situaciji u regionu , ona je rekla da „sigurno ne prihvataju“, dodajući da informativni kanali znaju da ona „uvek može da pita civile Donbasa ko je udario na njih“.

16.31 Kijev je predložio razgovore u Varšavi, ali je potom prekinuo kontakt

Ukrajinske vlasti su predložile da se pregovori sa Rusijom održe u poljskoj prestonici Varšavi umesto u Minsku, a zatim su prekinuli kontakt, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

16.28  Vojna operacija nije pretnja za civile

Cilj operacije Rusije u Ukrajini jeste da se marionetski režim u Kijevu pozove na odgovornost za zločine protiv civila, među njima i državljana Rusije, počinjene prethodnih godina, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je dodala da prekid diplomatskih odnosa nije izbor Moskve.

„Želim posebno da istaknem da ruske snage tokom specijalne vojne operacije koja je u toku u Ukrajini ne izvode raketne, vazdušne ili artiljerijske udare po gradovima Ukrajine. Izbacuje se iz stroja vojna infrastruktura, PVO, vojni aerodromi i avijacija oružanih snaga Ukrajine. Civile niko ne ugrožava“, rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Foto: Profimedia

16.24 Poslanik Šufrič ubedio Zelenskog da pregovara sa Rusijom

Poslanik Vrhovne rade iz frakcije Opoziciona platforma – Za život Nestor Šufrič rekao je da je ubedio Volodimira Zelenskog da započne pregovore sa Rusijom, čija bi jedna od tačaka bila mogući neutralni status Ukrajine u zamenu za bezbednosne garancije.

„Moji drugovi i ja smo uspeli da ubedimo Zelenskog da započne pregovore, čija bi jedna od osnovnih tačaka bila moguća neutralnost naše zemlje, neutralni status u zamenu za bezbednosne garancije. Ukrajina i Ruska Federacija treba da počnu da razgovaraju. Nadajmo se da će se ova noćna mora završiti narednih dana“, rekao je Šufrič u eteru TV kanala 112.

15.53 Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak sa Savetom bezbednosti Rusije

Ruski predsednik Putin pozvao je ukrajinsku vojsku da preuzme vlast u svoje ruke.

 „Ne dozvolite da banderovci i neonacisti koriste vašu decu, žene i starce kao živi štit. Uzmite vlast u svoje ruke, biće nam lakše da pregovaramo sa vama.

Putin ne očekuje da će postići bilo kakve dogovore sa „bandom narkomana i neonacista koji su uzeli za taoce ceo ukrajinski narod“.

Putin je rekao da da američki savetnici govore ukrajinskoj vojsci da koristi terorističku taktiku i postavi artiljeriju u stambene četvrti među civile.

15.52 "Osam godina smo vas čekali"

Na društvenoj mreži „Vkontakte“ objavljen je video na kome je prikazano kretanje ruske oklopne tehnike, pretpostavlja se, kod Harkova.

Autor videa pozdravlja dolazak ruske vojske: „Neka vas čuva Bog, momci. Osam godina smo vas čekali“.

Na snimku se vidi kako se oklopni transporteri BTR-82A kreću zemljanim putem. Na jednom od njih se primećuje lansirni sistem „Kornet“, kao i ruska zastava koja se vijori. Snimljeni su i kamioni, kao i samohodni minobacač „Nona-SVK“ sa sovjetskom zastavom.

15.50 Erdogan: NATO treba da zauzme jasan stav

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je očekivanje da bi NATO na današnjem sastanku trebalo da zauzme jasan i odlučniji stav po pitanju sukoba u Ukrajini.

"Dakle, to ne bi trebalo da se pretvori u običan skup s kojeg će se poslati poruke zabrinutosti. NATO je trebalo da preduzme odlučniji korak", rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

On je istakao da po pitanju Ukrajine, u ovom trenutku, Evropska unija, kao i svi zapadni faktori nisu zauzeli ozbiljan i odlučan stav.

"Svi oni daju mnogo saveta Ukrajini. Naravno, ovim savetima je nemoguće nešto postići. Kada pogledamo sve ovo, vidimo da nema konkretnih koraka.

15.43  Narod republika Donjecka i Luganska zahvalan je Rusiji  

Narod republika Donjecka i Luganska zahvalan je Rusiji na zaštiti od kijevskih snaga i priznavanju njihove nezavisnosti, saopštile su danas visoke diplomate tih republika.

"Narod Donbasa je večno zahvalan Ruskoj Federaciji, predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, Vladi i parlamentu što su priznali naše republike, što su spasli živote naše dece, roditelja i naših najmilijih. Želimo da živimo, želimo da radimo, želimo mir", rekao je prvi zamenik ministra spoljnih poslova Donjecke Narodne Republike Sergej Peresada poslije sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi.

Ministar spoljnih poslova Luganske Narodne Republike Vladislav Deinego, koji je takođe bio na sastanku, zamolio je Lavrova da prenese zahvalnost Putinu.

"Ukaz o priznavanju LNR i DNR veoma je ozbiljan dekret u životu republika Donbasa", istakao je on, preneo je "Sputnjik".

15.34  Nemačka bi mogla da zamrzne imovinu Rusa

Imovina Rusa, koja može biti zamrznuta u Nemačkoj u okviru sankcija, iznosi oko 25 milijardi evra, prenosi Špigl , pozivajući se na podatke nemačkih resora.

Prema zvaničnim nemačkim agencijama, ruski državljani u Nemačkoj poseduju imovinu u iznosu od približno 25 milijardi evra, koja se može zamrznuti“, piše list.

Prema njenim rečima, među imovinom su akcije preduzeća, hartije od vrednosti, bankarski depoziti. Ruske firme i pojedinci su u 2019. uložili 8,9 milijardi evra direktnih investicija u Nemačku, piše list. 

Među poznatim investitorima je imenovan Gasprom . Napominje se da stvarni obim imovine može biti i veći zbog nekretnina.

15.28 Prijem Švedske i Finske u NATO značiće uzvratne korake Rusije

Za prijem Švedske i Finske u NATO biće potrebni recipročni koraci, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova

15.05  Rusija predala Francuskoj dokaze o ratnim zločinima Kijeva u Donbasu

Ambasada Rusije u Parizu saopštila je u petak da je predala francuskom Ministarstvu spoljnih poslova dokaze o zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima kijevskih snaga u Donbasu.

Ambasada Rusije u Parizu predala je francuskom Ministarstvu spoljnih poslova fotografske dokaze o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u Donbasu, za koje je odgovornost na rukovodstvu Ukrajine“, saopštila je ruska diplomatska misija.

Ovi materijali su poslati i najvećim medijima i organizacijama za ljudska prava, dodaje se.

Ranije je ruski Istražni komitet saopštio da ima dokaze o umešanosti bivših i sadašnjih vojnih zvaničnika Ukrajine u ratne zločine u Donbasu od 2014. godine.

14.52 Stranka Zelenskog: Sami smo, zato je zatražio pregovore

Stranka Sluga naroda ukrajinskog pedsednika Vladimira Zdelenskog saopštila je da je on zatražio pregovore sa Rusijom zato što Ukrajinci sami brane svoju zemlju.

Predstavnica te stranke Jelena Šuljak navela je da Sluga naroda do danas ne vidi korake Zapada koji bi Rusiju mogli naterati da stane - zatvaranje neba, isključnje Rusije iz SVIFT-a, naftni embargo i zaustavljanje izvoza iz Rusije, prenosi agencija UNIAN.

„Ali Zapad to ne radi. Da, uveli su nove sankcije Rusiji. Ali to nije dovoljno. Mi sami branimo svoju zemlju“, navedeno je u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Dodaje se da je očigledno da je neophodno odmah prekinuti rat i da je Zelenski, između ostalog, zato predložio pregovore.

14.35  EU zamrzava imovinu Putinu i Lavrovu

EU se sprema da zamrzne imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u okviru treće runde sankcija Rusiji, piše Fajnenšel tajms.

Ministri spoljnih poslova planiraju da odobre paket sankcija danas popodne, zajedno sa nizom mera protiv ruskih banaka i industrije, citira list troje ljudi upoznatih s tim.

Putin i Lavrov neće biti podvrgnuti zabrani putovanja u skladu sa ovim merama, piše FT, naglašavajući spremnost EU da zadrži otvorene simbolične diplomatske mogućnosti.

Zvaničnik EU, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je Rojtersu:

"Mi se krećemo najbrže što možemo", dodajući da bi blok takođe mogao da cilja "mnogo više" oligarha.

14.20 Granata pogodila moldavski brod sa ruskom posadom

Zamenik premijera Moldavije Andrej Spinu izjavio je da je brod pod zastavom Moldavije sa posadom koju čine ruski državljani pogođen granatom u neutralnim vodama Crnog mora, u toku je spasilačka operacija.

Zamenik premijera je precizirao da je usled pogotka granate izbio požar na brodu, uništena je oprema i čamci za spasavanje, posada broda od 10 ljudi napustila je brod samo u prslucima za spasavanje.

14.15 Kličko: Kijev ušao u fazu odbrane

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je danas da je glavni grad Ukrajine ušao u fazu odbrane, pošto su ruske trupe, kako je rekao, donele zvuke rata u grad.

"Grad je ušao u defanzivnu fazu. Pucnji i eksplozije ođekuju u nekim delovima grada gde su saboteri već ušli", naveo je Kličko, prenosi Rojters.

On je dodao da "neprijatelj želi da baci grad na kolena i uništi ih".

14.00  Putin spreman da pošalje delegaciju na razgovore sa Kijevom 

Predsednik Rusije Vladimir Putin spreman je da pošalje delegaciju visokih zvaničnika u Minsk na razgovore sa Kijevom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, u ruskoj delegaciji će biti predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova i administracije Kremlja.

Takođe je kazao i da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom razgovora sa ruskim liderom rekao da će Minsk osigurati sve uslove po pitanju bezbednosti kako bi se pregovori održali.

13.55 Ruske snage uspešno blokirale severni ukrajinski grad Černigov

Ruske snage su uspešno blokirale severni ukrajinski grad Černigov, saopštilo Ministarstvo odbrane.

Ranije je Ministarstvo odbrane potvrdilo da su ruske snage preuzele kontrolu nad černobilskom elektranom, kao i aerodromom Gostomel kod Kijeva.

13.48  Kijev primenjuje iste metode kao teroristi

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da Kijev primenjuje iste metode kao teroristi, koristeći civile kao živi štit.

13.46 Rusija kontroliše aerodrom Gostomelj

Ruske oružane snage su uspešno izvele operaciju sletanja na aerodrom Gostomelj koji se nalazi na periferiji ukrajinske prestonice Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Ministarstvo je navelo da je uspeh operacije osiguran radom ruske vojske na suzbijanju protivvazdušne odbrane tog područja i izolaciji zone borbenih dejstava upotrebom avijacije.

13.40 Ruske trupe u severnim delovima Kijeva

Ruske trupe ušle su u severne delove Kijeva, saopštili su ukrajinski zvaničnici, a na video snimcima mogu se videti oklopna vozila koja napreduju, preneo je BBC. Ukrajinska vlada pozvala je građane da prave molotovljeve koktele i brane grad.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u međuvremenu građane evropskih zemalja da protestuju i traže od svojih vlada da intervenišu i zaustave napad Rusije.

13.26 Putin spreman na razgovore sa Kijevom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas tokom razgovora sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom da je Rusija spremna da održi razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom, objavila je kineska državna televizija ČTV.

"SAD i NATO su dugo ignorisale opravdanu zabrinutost Rusije za bezbednost, više puta su odustajali od svojih obaveza i nastavili su da se šire vojno na istok, dolazeći na ivicu ruske crvene linije", kazao je Putin Siju, preneo je Rojters, pozivajući se na ČTV.

Putin je dodao da je Rusija spremna na razgovore na visokom nivou sa Ukrajinom. Prethodno je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao Putina na pregovore.

13.20 Evropska komisija: Moguće dodatne sankcije Rusiji

Evropska komisija danas je upozorila Moskvu da bi EU mogla da uvede dodatne sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, saopštio je portparol Peter Stano, dan nakon što su se lideri EU dogovorili o opširnom paketu mera protiv Rusije.

"Kada je reč o paketima sankcija, mi smo rekli da je jedan set mera spreman, kao i da ćemo sankcije primenjivati progresivno, reagujući na akcije Rusije", kazao je Stano na pres konferenciji, prenosi Rojters.

13.10 Sistemom Točka-U razoren naftni terminal u Donjecku

Ukrajinske snage gađale su raketnim sistemom Točka-U naftni terminal u Donjecku.

Ovo su potvrdili izvori iz Donjecke narodne republike (DNR)

Točka-U je sovjetski taktički balistički raketni sistem dometa većeg od 120km. U poslednjoj varijanti domet je povećan na 185km. Težina bojeve glave je oko 500 kg. Imaju tri tipa bojeve glave- nuklearna, konvencionalna (eksplozivom) i hemijskim sredstvima.

13.03  U Donjecku je jedna žena poginula tokom granatiranja

U Petrovskom okrugu u Donjecku jedna žena je poginula tokom granatiranja Oružanih snaga Ukrajine Petrovskog okruga grada Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR .

13.00 Nariškin:Rusija bila prinuđena da zaštiti sebe i saveznike

Tokom neuspešnih pregovora sa zapadnim liderima, ruska strana je primetila njihov prezir prema principu nedeljive bezbednosti i bila je prinuđena da samostalno zaštiti sebe i svoje saveznike, saopštio je direktor ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin za TV kanal Rusija-24, prenosi TASS.

„Tokom poslednje serije neproduktivnih razgovora sa liderima Zapada, rusko rukovodstvo se uverilo da je princip jednakih garancija bezbednosti za sve članice OEBS, koji se i navodi u dokumentima OEBS, prazna fraza za SAD i druge članice NATO", rekao je Nariškin.

On je naglasio da je Rusija u tim okolnostima bila prinuđena da zaštiti sebe i svoje saveznike, navodi TASS.

Foto AP

12.45 Si Đinping se zalaže za razgovore između Rusije i Ukrajine

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na rešavanje situacije u Ukrajini putem pregovora, posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. On je naveo da se treba osloboditi hladnorastoviskimentalitet i poštovati interse bezbednosti.

12.33  Zelenski poziva Putina za pregovarački sto

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog kolegu Vladimira Putina da sedne za pregovore.

12.30 Ruska armija prodrla u najuži centar Kijeva

Ruska armija prodrla je u najuži centar Kijeva na svega nekoliko stotina metara od predsedničke palate i najvažnijih državnih institucija. Očekuje se da ova vest u narednim satima bude ozvaničena.

12.29 - Ukrajinci napali ruski aerodrom

Ruski vojni aerodrom u blizini granice sa Ukrajinom pogođen je najmanje jednom raketom, preneo je CNN. Nejasno je ko je izvršio napad, a ni ukrajinska ni ruska vlada nisu komentarisale ove navode.

Video snimci u čiji posed je došao CNN pokazuju kako raketa dugog dometa pogađa aerodrom i izaziva nekoliko požara na pisti, koja se nalazi u Milerovu u Rusiji, oko 10 kilometara od granice sa Ukrajinom.

12.28 Više od 10.000 Ukrajinaca ušlo u Rumuniju

Ukupno 10.624 ukrajinskih državljana ušlo je u Rumuniju preko šest graničnih prelaza, saopštio je danas rumunski ministar unutrasnjih poslova Lucijan Bode. On je dodao da je njih 3.660 prošlo kroz Rumuniju na putu ka Bugarskoj i Mađarskoj, prenosi Rojters.

Od oko 7.000 Ukrajinaca koji su trenutno u Rumuniji samo njih 11 je tražilo politički azil, kazao je Bode.

Portparolka agencije UN za izbeglice rekla je u međuvremenu na pres brifingu u Ženevi da je najmanje 100.000 ljudi napustilo domove u Ukrajini, a nekoliko hiljada je već prešlo u susedne zemlje, uključujući Moldaviju i Poljsku.

Foto: EPA/Depositphotos

12.27 Asad podržao intervenciju Rusije u Ukrajini

Predsednik Sirije Bašar el Asad izrazio je snažnu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu, saopštio je Kremlj.

Asad je istovremeno osudio, kako je ocenio, destabilizujuću politiku Sjedinjenih Država i NATO-a, koja je svojevremeno dovela do ozbiljne degradacije situacije u Sredozemlju i na Bliskom Istoku, prenosi Interfaks. Razgovor je održan na inicijativu sirijske strane.

12.26 Pasečnik: situacija u LNR je i dalje prilično napeta

Šef Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik izjavio je u petak da je situacija u LNR i dalje prilično napeta. Međutim, Rusija pruža vatrenu podršku u borbama Narodne milicije LNR. „Ruska Federacija nam pruža pomoć u vatrenoj podršci“, rekao je on u eteru TV kanala „ Rosija-1 “ .

Pasečnik je rekao da, uprkos poteškoćama, jedinice narodne milicije idu napred, oslobađajući Lugansku oblast. „Uprkos svim poteškoćama, jedinice narodne milicije ispunjavaju svoj zadatak, idu napred, oslobađaju naše teritorije“, rekao je on.

„Radimo na tome da ubedimo ukrajinske vojnike da polože oružje, a ne da pružaju otpor“, rekao je on, napominjući da bi to smanjilo ljudske žrtve.

Neophodno je što pre doći do administrativnih granica regiona, rekao je on odgovarajući na pitanje o datumima završetka ofanzive. "Neću da saopštavam ove datume. Naravno, želimo da to uradimo što je pre moguće", rekao je šef LNR.

Foto: Tanjug/AP Photo

12.19 - Merkel: Napad na Ukrajinu je prekretnica u istoriji Evrope

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je oštro osudila napad Rusije na Ukrajinu, nazvavši ga "dubokom prekretnicom u evropskoj istoriji posle završetka Hladnog rata". Ona je rekla da "nema opravdanja za očigledan napad na međunarodno pravo". 

Merkel je izrazila solidarnost sa Ukrajinom i uputila podršku sadašnjem ;kancelaru Olafu Šolcu u nastojanjima da zaustavi akciju ruskog predsednika Vladimira Putina, prenela je nemačka agencija DPA.

12.17  Telefon Zelenskog nedostupan, sa kijevskog aerodroma poleteo avion 

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da je trebalo da stupi u kontakt sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim pre sat i po, ali da se ispostavilo da je telefon ukrajinskog lidera nedostupan.

Prema rečima italijanskog premijera, sinoć je učestvovao u vanrednoj sednici Evropskog saveta, kao i predsednik Zelenski.

„To je bio zaista dramatičan momenat, stupanje u kontakt sa Zelenskim. On se sklonio u neki deo Kijeva. Rekao je da Ukrajina nema više vremena, da su on i njegova porodica meta invazije ruskih snaga. To je veoma pogodilo sve učesnike. Jutros me je našao i dogovorili smo se da održimo telefonski razgovor u 9.30, ali ispostavilo se da je to nemoguće, Zeleski više nije bio dostupan“, rekao je Dragi.

Nakon vesti da ukrajinski predsednik nije stupio u kontakt sa italijanskim premijerom, sa međunarodnog aerodroma Žuljani kod Kijeva poleteo je avion, uprkos tome što je zatvoreno nebo nad Ukrajinom.

12.11  Britansko oružje pronađeno u Lopaskinu

Narodna milicija LNR pronašla je napušteni britanski NLAV ATGM na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Lopaskinu

12:06 - Rafali od‌jekuju Kijevom

Stiže sve više izveštaja o pucnjima koji se čuju u istorijskom centru Kijeva. Dopisnica britanskog Gardijana javila je da pucnji i sirene ponovo od‌jekuju glavnim gradom Ukrajine.

11:57 - Ukrajinci masovno napuštaju zemlju

Najmanje 100.000 ljudi je napustilo svoje domove u Ukrajini nakon što su Rusi započeli napad. Nekoliko hiljada građana Ukrajine već je prešlo u susedne zemlje, uključujući Moldaviju, Rumuniju i Poljsku, rekla je portparolka UN za izbeglice Šabija Mantu na brifingu u Ženevi

12.08 Peskov: Sankcije na bazi reciprociteta

Rusija će uvesti sankcije državama Zapada na bazi reciprociteta, saopšteno je danas iz Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će sankcija izazvati probleme za Rusiju, ali to su rešiva pitanja, jer je Moskva smanjila svoju zavisnost od uvoza.

Zemlje EU i SAD uvele su sankcije Rusije koje pogađaju ekonomski i finansijski sektor zemlje. 

11.56 DNR preuzela kontrolu nad tri naselja kod Mariopolja

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike (DNR) preuzela je kontrolu nad naseljima Nikolajevka, Novognatovka i Bogdanovka u mariupoljskom pravcu. Ovo je u petak saopštio njen zvanični predstavnik Eduard Basurin.

„U pravcu Mariupolja, jedinice narodne milicije preuzele su kontrolu nad naseljima Nikolajevka, Novognatovka i Bogdanovka, kao i oblastima i putevima koji ih graniče“, rekao je on na brifingu.

On je dodao da su se ukrajinski vojnici povukli sa svojih položaja u blizini sela Zamožnoe, ostavljajući oružje i municiju. 

11.50  Sergej Lavrov:Rusija je spremna za pregovore čim Ukrajina položi oružje

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija spremna za pregovore čim Oružane snage polože oružje. 

Onje naveo da je Ruska Federacija zainteresovana da Ukrajina prestane da bude zemlja pod spoljnom kontrolom i da se ne koristi kao sredstvo za obuzdavanje Moskve.

11.48 Reznikov: Ukrajina će dobiti moderno oružje od partnera

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov najavio je da će Ukrajina uskoro dobiti savremeno naoružanje od partnera.

Reznikov je na Fejsbuku napisao da je cele noći razgovarao sa ministrima odbrane država koje Ukrajini pružaju stalnu podršku i da reakcija sveta postaje jasnija, prenosi agencija UNIAN.

"Uskoro ćemo dobiti dodatno pojačanje u vidu savremenog naoružanja i drugih resursa od naših partnera“, dodao je Reznikov.

11.37 Lavrov:Zelenski nije spreman na razgovor o neutralnom statusu

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski laže kada tvrdi da je spreman da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, prenose ruske agencije.

Šef ruske diplomatije je dodao da ne vidi mogućnost da Moskva prizna aktuelnu ukrajinsku vladu kao demokratsku.

Lavrov je, takođe, kazao da "niko ne planira da okupira Ukrajinu".

Foto AP

11.27 Matvijenko:Spreman čitav paket sankcija za Zapad

Rusija je pripremila čitav paket sankcija zemaljama koje su uvele sankcije Moskvi i Zapad će ih osetiti, izjavila je danas predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

"Uzvratne sankcije neće biti identične sankcijama protiv Rusije, ali mi smo sasvim svesni slabosti Zapada. Takođe smo pripremili čitav paket sankcija koje ćemo primeniti protiv onih država koje su uvele sankcije Rusiji“, rekla je Matvijenko novinarima, prenosi RIA Novosti.

Istakla je da je Evropa sankcijama protiv Severnog toka 2 kaznila samo sebe, jer će to dovesti do skoka cena gasa.

Ona je izrazila uverenje da je odlaganje sertifikacije tog gasovoda privremeno rešenje.

11.15  Ukrajina spremna je da pregovara sa Rusijom o neutralnosti

Ukrajina želi mir i spremna je da pregovara sa Rusijom, uključujući i usvajanje neutralnog statusa što se tiče NATO-a, rekao je savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak Rojtersu.

"Ako su razgovori mogući onda ih treba organizovati. Ako u Moskvi kažu da žele pregovore, uključujući o neutralnom statusu, mi se toga ne plašimo. O tome, takođe, možemo razgovarati", rekao je on.

Prema njegovim riječima, spremnost Ukrajine na dijalog je deo stalnog zalaganja Kijeva za mir.

11.14 Jake eksplozije u Harkovu,udari i u drugim gradovima

Jake eksplozije čule su se danas u gradu Harkovu na istoku Ukrajine, saopštili su očevici Rojtersu. Navodi se da su raketni udari i upozorenja o vazdušnim napadima prijavljivani u drugim gradovima Ukrajine.

10.55 Ruska vojska nije izvela nikakve raketne udare na Kijev, kaže izvor u Ministarstvu odbrane.

Pojava požara noću iznad Kijeva povezana je sa greškom ukrajinske vojske: njihova protivvazdušna odbrana napala je sopstveni lovac Su-27, kaže izvor u MO

10.45 U Donjecku, tokom granatiranja ukrajinskih trupa, zapalilo se skladište nafte, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Usled vatrenih dejstava ukrajinske vojske u Kirovskom rejonu grada Donjecka zapalio se naftni terminal, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. Kako je precizirano, došlo je do eksplozije, a nakon toga je izbio požar.

Prilikom granatiranja oštećen je cevovod. Na lice mesta su izašli pripadnici Ministarstva za vanredne situacije.
 

10.33 Sergej Lavrov: Zapad zatvara oči pred zločinima režima u Kijevu 

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je da Zapad, podržavajući režim u Ukrajini, zatvara oči pred njegovim zločinima. 

„Zapad je u potpunosti stao na stranu kijevskog režima u njegovim nastojanjima da sabotira i na kraju uništi sporazume iz Minska. NATO i Evropska unija su pokrivali Kijev i u samim poslednjim nedeljama, kada je konačno krenuo da zauzme Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku. Saopštili su da nema alternative za ulazak Ukrajine u NATO i počeli da prete da će nabaviti nuklearno oružje“, rekao je Lavrov na sastanku sa šefom Ministarstva spoljnih poslova LNR i prvim zamenikom šefa Ministarstva. spoljnih poslova DNR .

U ovoj situaciji, naravno, Ruska Federacija nije mogla da ostane ravnodušna na direktne apele šefova vaših država za vojnu pomoć pred licem agresora“, dodao je Lavrov.
 

10.27  Ukrajinska vojska raspoređuje višecevne bacače raketa „Grad“ u stambenim zonama Harkova.

Na ukrajinskim društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide višecevni bacači raketa u stambenim područjima grada. Informaciju je Sputnjiku potvrdio stanovnik Harkova.

10.23 Džonson obećao Zelenskom nastavak podrške

Britanski premijer Boris Džonson obećao je nastavak podrške Ukrajini u narednim danima, tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštio je danas portparol vlade.

"Premijer se obavezao da će pružiti dalju britansku podršku Ukrajini u narednim danima, dok ukrajinski narod i ceo svet nastavljaju da pokazuju da Putin ne može da deluje nekažnjeno", naveo je portparol Dauning strita u saopštenju, prenosi Rojters.

10.19 Rusija zabranila letove britanskih avio kompanija

Rusija je danas zabranila avionima britanskih avio kompanije da sleću na ruske arodrome i koriste ruski vazdušni prostor, saopštila je Civilna uprava za avijaciju Rusije. To je odgovor na odluku Londona da zabrani letove ruskog Aeroflota u Velikoj Britaniji zbog vojne operacije u Ukrajini.

10.10 Onesposobljeno 118 vojnih objekata,oboreno 5 ukrajinskih aviona

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, izjavio je danas da je ruska vojska tokom operacije u Ukrajini onesposobila 118 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, uključujući 11 aerodroma.

Konašenko tvrdi da je ruska vojska oborila pet ukrajinskih aviona, jedan helikopter i pet bespilotnih letelica, prenosi Interfaks.

Naveo je da se više od 150 ukrajinskih vojnika predalo i da se sada od njih traži da potpišu da neće učestvovati u sukobu i da će ubrzo biti sa svojim porodicama.

10.05 Rusi se probijaju prema Kijevu u dva pravca

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da ruske snage, kako bi zauzele Kijev, probijaju u dva pravca, prenosi Intefaks Ukrajina. Navodi se da je grad Konotop pao, a da se vode borbe za Melitopolj.  

10.01 Vlačeslav Volodin: Kijev će biti zauzet u roku od 96 sati

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski napravio je mnogo grešaka, posebno kobnih, koje će dovesti do neslavnog kraja aktuelne ukrajinske vlasti. Prema prognozama Vašingtona, Kijev će biti zauzet u roku od 96 sati, već su prošla 24 sata. To je danas, 25. februara, istakao predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

„Zelenski je napravio mnogo grešaka tokom svog predsednikovanja: podmetnuo je nepristojne političare, povlađivao nacionalistima, zatvarao medije. Ali ipak, malo je verovatno da bi to dovelo do takvog kraja. Ali bilo je kobnih grešaka“, napisao je političar na svom Telegram kanalu.

Prvi, po njegovom mišljenju, „država poput Ukrajine treba da vodi sopstvenu nezavisnu politiku, a ne da se savija pod SAD i Evropom“.

„Pošto je uložio na Vašington i Brisel, Zelenski je zaboravio na interese svojih građana. Umesto da državu učini vanblokovskom, neutralnom (kao Austrija, Švajcarska, Finska), on ju je zapravo uvukao u NATO. Alijansa je počela da isporučuje oružje u ogromnim količinama, pripisujući Ukrajini nezavidnu ulogu teritorije na kojoj je trebalo da se rasplamsa ratna vatra, a zatim da je pretvori u pepeo“, prokomentarisao je parlamentarac.

09.58 Najmanje dvoje ljudi poginulo u napadu ukrajinskih snaga na školu u Gorlovki

Najmanje dvoje nastavnika poginulo je kada su ukrajinske granate pogodile školu u gradu Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici u Donbasu, potvrdio je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko na "Telegramu".

On je naveo da su granate pogodile "Školu broj 50". Prema njegovim rečima, napad se dogodio u 5.30 časova po lokalnom vremenu, a korišćena je municija promera 82, 120, 122, 125 i 152 milimetra, javio je TASS.

"Sela Zajcevo i Gagarinov Rudnik takođe su bila meta napada", dodao je Prihodko.

Narodna vojska DNR saopštila je ranije na "Telegramu" da su Oružane snage Ukrajine nastavile rano jutros granatiranje grada Gorlovka. U toj objavi se navodi da je poginuo jedan civil, a da je petoro njih povrijeđeno, dok gradonačelnik Gorlovke tvrdi da je smrtno stradalo dvoje ljudi.

09.54 Rusija ima punu kontrolu nad teritorijom u zoni nuklearne elektrane u Černobilju

Jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije preuzele su punu kontrolu nad teritorijom u zoni nuklearne elektrane u Černobilju, izjavio je danas, 25. februara, zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov.

„Juče, 24. februara, jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije preuzele su punu kontrolu nad teritorijom u zoni nuklearne elektrane u Černobilju“, rekao je on novinarima.

General-major je uverio da je radioaktivna pozadina u zoni nuklearne elektrane normalna, osoblje stanice nastavlja da opslužuje svoje objekte u normalnom režimu i prati radioaktivnu situaciju.

09.43 Nemačka neće isporučiti oružje Ukrajini

 unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer istakla je da Nemačka ne namerava da isporuči oružje Ukrajini.

„Nismo za isporuku oružja Ukrajini, i na tom stavu se ništa nije promenilo“, podvukla je Fezer za ZDF.

Kada je reč o hiljadama Ukrajinaca koji od rata beže iz svoje zemlje, rekla je da je Nemačka pripremljena na sve „što sada dolazi“.

Zahvalila se pokrajinama koje su izvršile pripreme i ponudile pomoć u slučaju da izbeglički talas dođe do Nemačke. Fezer je istakla da je sada važno da se pomognu susedne zemlje Ukrajine.

09.34 - Ruske snage ušle u predgrađe Kijeva

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da na teritoriji Obolona u Kijevu deluje, kako su naveli, "neprijateljska diverzantsko-izviđačka grupa".

Generalštab ukrajinske vojske je pozvao građane da, kako je avedeno, molotovljevim koktelima neutrališu "okupatore".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je ranije danas da su u Kijev ušle grupe ruskih diverzanata i optužio Rusiju da planira da ubije njega kao predsednika države.

Prethodno su ukrajinski mediji javili da su tri mosta dignuta u vazduh u blizini Kijeva kako bi bio zaustavljen prolaz neprijateljskih trupa sa tenkovima. 

09.25 Valentina Matvijenko: Cilj specijalne vojne operacije zaustavljanje militarizacije Ukrajine

Cilj specijalne vojne operacije je zaustavljanje militarizacije Ukrajine, izjavila je danas predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko.
"U skladu sa ugovorima koje smo potpisali sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom o uzajamnoj pomoći i saradnji, Rusija je najavila specijalnu vojnu operaciju za nametanje mira, za zaustavljanje militarizacije Ukrajine koja se odvija na najaktivniji način, jednostavno nismo imali drugog izbora", rekla je Matvijenkova tokom govora na 7. međuparlamentarnom forumu "Tadžikistan-Rusija: potencijal međuregionalne saradnje", prenio je TASS.

09.25 Zelenski: Mogući pregovori o neutralnom statusu Ukrajine

 Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da je Kijev spreman da razgovara o neutralnosti, prenosi "Raša tudej". On je naveo da je Kijev prepušten sam sebi jer se NATO "plaši" da mu pruži bilo kakve garancije.

Ukrajinski predsednik rekao je da se obratio "partnerima" na Zapadu da im kaže da je sudbina Ukrajine u pitanju.

"Pitao sam ih - jeste li sa nama? Odgovorili su da su uz nas, ali ne žele da nas uvedu u Savez. Pitao sam 27 lidera Evrope da li će Ukrajina biti u NATO-u, pitao sam ih direktno - svi se plaše i nisu odgovorili", naveo je on.

Zelenski je istakao da je Ukrajina ostala sama.

"Ko je spreman da zarati za nas? Iskreno, ne vidim nikoga. Ko je spreman da Ukrajini pruži garancije za članstvo u NATO-u? Iskreno, svi se plaše", dodao je Zelenski, prenosi "Raša tudej".

Optužujući Zapad da ostavlja Kijev da se sam suoči sa Moskvom, Zelenski je istakao da se ne plaši da pregovara o okončanju ruske "invazije", ali da će mu za to biti potrebne bezbednosne garancije.

"Ne bojimo se Rusije, ne plašimo se da razgovaramo sa Rusijom o svemu - bezbednosnim garancijama za našu zemlju i o neutralnom statusu. Ali mi sada nismo u NATO-u - koje bezbjednosne garancije imamo?", upitao je Zelenski.

09.23 - Međunarodni krivični sud o mogućim ratnim zločinima

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan danas je rekao da bi tribunal mogao da istražuje moguće ratne zločine u ovoj zemlji.

„Pažljivo pratim dešavanja u Ukrajini sa sve većom zabrinutošću“, naveo je Kan u saopštenju, prenosi Rojters.

On je podsetio sve strane koje učestvuju u neprijateljstvima na teritoriji Ukrajine da njegova kancelarija može da sprovodi svoju jurisdikciju i da istražuje svako delo genocida, zločina protiv čovečnosti ili ratnog zločina počinjenog u Ukrajini.

Zelenski: Sami smo, svetske sile posmatraju izdaleka

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je novu video poruku, pozivajući na otpor ruskoj invaziji i kritikujući saveznike Ukrajine po drugi put u samo nekoliko sati.

- Jutros branimo svoju zemlju sami. Kao i juče, najmoćnija zemlja na svetu je gledala iz daljine- rekao je on u video snimku na Fejsbuku, aludirajući na Sjedinjene Države.

Turska odgovorila Ukrajini na zahtev da se Bosfor i Dardanele zatvore za ruske brodove

Turska može da zatvori Bosfor i Dardanele za ruske vojne brodove, ali ruska strana će imati pravo da vrati svoju flotu u bazu, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

- Dobili smo zvaničan zahtev od Ukrajine. Odredbe Konvencije iz Montrea izuzetno su jasne i precizne. U ratu, u kome Turska nije jedna od strana, mogu biti preduzete mere protiv zemalja koje učestvuju u njemu. Turska može da ograniči prolaz ruskih vojnih brodova kroz moreuze. Međutim, Konvencija iz Montrea takođe predviđa da brodovi zemalja koje učestvuju u ratu mogu da se vrate u svoje baze i to treba da im bude dozvoljeno- rekao je Čavušoglu, prenela je tele vizija „TGRT Haber“.

Ranije je ambasador Ukrajine u Turskoj Vasilij Bondar izjavio da Kijev traži od Ankare da zatvori moreuze za Ruse.

Florans Parli: Niko u Evropi ne želi rat sa Rusijom

Niko u Evropi ne želi da ulazi u rat sa Rusijom, izjavila je ministarka odbrane Francuske Florans Parli.

- Ni jedna zemlja Evrope, kao ni SAD, ne žele da ulaze u rat sa Rusijom. To što mi želimo je da stavimo tačku na tu užasnu invaziju- rekla je ona.

Prema njenim rečima, glavni cilj je da se uspostavi prekid vatre na istoku Ukrajine.

Zelenski: Ukrajini potrebna antiratna koalicija

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je saopštio da je Ukrajini potrebna antiratna koalicija.
- Zajedno treba da posadimo Rusiju za pregovarački sto. Potrebna nam je antiratna koalicija- napisao je Zelenski na Tviteru.

Takođe je kazao da je apelovao na zemlje „Bukureštanske devetke“ da pruže Ukrajini pomoć u odbrani i da uvedu sankcije protiv Rusije.

 

Juče u DNR poginula dva civila

Usled vatrenih dejstava ukrajinske vojske tokom proteklog dana u DNR poginula su dva civila, a 12 je ranjeno, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Takođe, usled granatiranja oštećene su 53 kuće, a ciljanim napadima ukrajinske vojske izloženo je 29 objekata civilne infrastrukture i dva vozila.

Ukrajina ponovo granatira DNR

Ukrajinska vojska jutros je započela nova granatiranja Gorlovke u Donjeckoj oblasti, trenutno se granatira Zajcevo i naselje Gagarin, saopštio je šef administracije grada Ivan Prihodko.

- Novi dan u Gorlovki počeo je u 5.30 jutros novim vatrenim dejstvima. Pod vatrom je cela linija fronta i naselja u blizini fronta. Po nama se ispaljuje municija svih kalibara 82, 120, 122, 125, 152 milimetra- napisao je on na Telegramu.

Tokom proteklog dana u Gorlovki je poginulo dvoje meštana, a šestoro je povređeno.
Centar za koordinaciju režima prekida vatre takođe je saopštio da su Oružane snage

Ukrajine upotrebile teško naoružanje u pravcu Kulikova.

Kako je precizirano, ispaljeno je 16 mina kalibra 120 milimetara.

Dodaje se i da su vatrena dejstva zabeležena i u pravcu naselja Pantelejmonovska i Stila. Ispaljeno je 18 granata kalibra 122 milimetra i šest mina kalibra 120 milimetara.

Oštra reakcija Rusije na zabranu leta Aeroflota u Veliku Britaniju

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije (Rosavijacija) poslala je obaveštenje britanskim vazduhoplovnim vlastima da se pridržavaju odredbi ugovora o vazdušnom saobraćaju, upozoravajući da bi Rusija nakon sankcija Aeroflotu mogla da primeni recipročne mere.

- Poslato je obaveštenje vazduhoplovnim vlastima Velike Britanije o potrebi poštovanja odredbi sporazuma o vazdušnim uslugama. Ruska strana bi mogla da primeni recipročne mere u skladu sa odredbama međuvladinog sporazuma u ​​cilju poštovanja princip pariteta i davanja jednakih prava određenim aviokompanijama- navodi se u poruci.

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj je napomenula da samo 25. februara britanske aviokompanije moraju da obave 70 tranzitnih letova u ruskom vazdušnom prostoru, kao i dva leta na relaciji London-Moskva.

Britanski premijer Boris Džonson u četvrtak je, govoreći u parlamentu, rekao da London zbog situacije u Ukrajini zabranjuje delatnost Aeroflota u Ujedinjenom Kraljevstvu, a takođe uvodi sankcije brojnim vojnim korporacijama.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Zakazan vanredni samit NATO-a o Ukrajini

Vanredni samit NATO-a o Ukrajini zakazan je za danas u 15.00 u formatu video-konferencije.

Zelenski – vrhovni komandant ukrajinske vojske?

Kako javlja ukrajinska agencija UNIAN, Zelenski je potpisao ukaz o formiranju organa vrhovnog komandanta, na čelu kojeg je on lično, dok je koordinator sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov.
 

Pogledajte više